Wpis z mikrobloga

Zastanawia mnie jedna rzecz - na #!$%@? w tym uniwersum noszą pancerze, skoro widać, że nic one nie dają? Podczas bitwy o Tower of Joy grube pancerze (płaty + kolczuga + przeszywa) był przebijane na wylot (!) mieczami a teraz lannisterowie byli zabijani pchnięciami włócznią w korpus, przecież to tylko ich spowalnia.

Natomiast propsy że ktoś oprócz Unsullied zaczął używać tarcz, chociaż skoro włócznie przebijają płytowe pancerze, to chyba te tarcze to też dla ozdoby xD

#got
  • 17
@Zuben: Najbardziej mnie bawi, że sam serial jest niekonsekwenty w swojej logice.

W pierwszym sezonie sierp Dothraka zatrzymał się na zbroi Mormonta, podczas sądu bożego Bronn specjalnie celował w odsłonięte części czempiona siostry Catelyn żeb go zranić, bo Arya też nie przebiła pancerza Hounda.

A potem się zdupiło i robi się typowy film akcji, gdzie pancerze noszą dla ozdoby.
A potem się zdupiło i robi się typowy film akcji, gdzie pancerze noszą dla ozdoby.

@Loleczek19: Od początku były takie sceny, łatwiej zadbać o realizm pojedynku niż dużej bitwy. Np drugim sezonie miałeś sceny gdzie Stannis od tak przecinał głowę na pół żołnierzowi lanisterów. A co do lanisterów tu w tym odcinku to ci w skale chyba tylko skórzane pancerze mieli.
@Zuben:

A co do lanisterów tu w tym odcinku to ci w skale chyba tylko skórzane pancerze mieli.

Może na murach łucznicy. W scenie bity na ulicach miasta po otwarciu bramy banda z beznadziejnymi hełmami miała ciężkie pancerze.
@Zuben: Ta scena ogólnie była lekko #!$%@? więc o niej się nie wypowiem. Ale na szybko sprawdziłem ponownie i...ci z hełmami mają cechy przypominające ciężkie zbroje faktycznie (i tak umierają jakby byli nadzy). A ci na korytarzu już nagle nawet nie mają skórzanych.
@Skyworld: No właśnie spora niekonsekwencja w tej scenie. Zresztą to i tak bez znaczenia bo nieskalani teoretycznie nie powinni mieć żadnych szans z żołnierzami lanisterów więc bez #!$%@? logiką nie dało się pokazać że wygrają ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@Zuben: Szanse może i by mieli. Większość wojsk lannisterów została zabrana żeby wygrać najbardziej #!$%@? logiką szturm na twierdze ever. Obrońców było o wiele mniej i większość walk działa się w środku miasta a tutaj nieskalani mogli mieć szanse.