Wpis z mikrobloga

Mirki, mam pytanie jak się nazywa stackowanie dwóch i więcej serwerów fachowo.

Wyjaśnię o co mi chodzi.

Mam 2 serwery DL380 G7 i G6, 4 karty 2x 1Gb, za pomocą tych kart chciałbym je połączyć by G6 był serwerem obliczeniowym dla G7. Wiem że 4Gb to za mało, ale nie mam więcej, a na FC nie mam piniądza. Chcę to zrobić na #debian.

Jak to się fachowo nazywa ?:D

#serwery #linux
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@blues: ogólnie chciałem właśnie to przetestować, bo będę miał na dniach sporo pg z uwalonym VGA na j1900. Będę dumał nad zasileniem ich z POE i zestawieniem w takiego jednego fajnego pc :D ale chciałem poćwiczyć na serwerach
  • Odpowiedz
@wacek_1984: Nawet w ramach jednej maszyny to że masz wiele rdzeni nie oznacza że obliczenie które zapuścisz będzie prowadzone przez wszystkie na raz. Stąd pytanie co konkretnie chcesz osiągnąć bo bez tego nie da się zaproponować nic konkretnego.
  • Odpowiedz
@wacek_1984: Okej, w jeden komputer tego nie połączysz. Można w oparciu o to zrobić jakiś klaster obliczeniowy... ale nawet największy klaster ma te same ograniczenia co jeden rdzeń. Jeden wątek obliczeniowy - jeden rdzeń, na jednym węźle klastra.
  • Odpowiedz
@wacek_1984: jeżeli mają uszkodzone tylko złącze vga to można by na czas instalacji włożyć jakąś grafikę na PCI/PCI-e o ile te płyty takie mają, jeżeli to ich jedyna wada i byś chciał się jeden pozbyć to chętnie bym przyjął
  • Odpowiedz