Wpis z mikrobloga

Mireczki niby dobra okazja na Drukarkę 3D Anet A8 z europejskiego magazynu za 147$ z kodem GBA8EU!
Drukarka 3D Anet A8 z EU

Opis od "JimmyD"
Bardzo prosta w konstrukcji, ale dzięki temu tania i podatna na rozbudowę drukarka Anet A8 dostępna jest w GearBest za 171 USD (z wysyłką z UE) - po kursie z kantorów online cena wychodzi ok. 620 PLN.
W tej sytuacji mamy 100% pewność, że VAT nie zostanie naliczony!

Kilka słów o samej maszynie.
Jest to bardzo prosta drukarka, dla kogoś, kto chciałby pobawić się w druk 3D. W swojej karierze miałem do czynienia z kilkoma drukarkami i największą, niekwestionowaną zaletą Anet A8 jest społeczność i bardzo dużo materiałów w sieci.

Swoją Anetkę zamówiłem ok. rok temu z Ali, z dostawą z EU. Złożenie i kalibracja zajęły mi ok. 4-5 godzin, po których drukarka była w pełni gotowa do pracy. Dla osoby, która będzie składać swoją pierwszą drukarkę, czas montażu, a bardziej kalibracji może być nieco dłuższy.

Drukarka jest zadziwiająco dokładna, jak na swoją cenę. Bez problemu drukowałem takie modele rzeczy, jak elementy mechaniczne spasowane ze standaryzowanymi częściami, czy adaptery do obiektywów.
Jak już pisałem na Pepperze, po kilku miesiącach od zakupu, zrealizowałem na niej jedno zlecenie, które z nawiązką zwróciło mi koszt zakupu.

Drukarka wymaga oczywiście małych udoskonaleń, jeżeli ktoś jest przyzwyczajony do większej dokładności i prędkości, ale i bez tego stanowi świetny sprzęt klasy "entry level". Najbardziej podobało mi się, to że po złożeniu możemy już drukować. Udoskonalenia, to kwestia zainteresowania i wolnego czasu.

Oczywiście pojawią się opinie, że to nie jest dopracowany produkt, że A6, a A10 to już w ogóle, lepsza, że wymaga dużo pracy, że jest wolna etc. Oczywiście, że tak! Ale moim zdaniem, cena mówi sama za siebie.
Jeżeli potrzebujesz czasami wyprodukować zindywidualizowaną część, ten sprzęt się do tego nada i oszczędzisz ok. 100 USD względem wyższych modeli. Jeżeli zaś chcesz nacisnąć [PRINT] i za kilka godzin zdjąć gotowy model, trzeba mieć jednak sprzęt o rząd wielkości droższy.

Poniżej dwa filmy, którymi się inspirowałem w kwestii rozbudowy mojej maszyny. Nie wszystkie poprawki wykorzystałem, ale dla początkujących osób myślę, że będzie to naprawdę przydatne:
Anet A8 upgrades, part 1:
YT Link1
Anet A8 upgrade, part 2:
YT Link2

#druk3d #gearbest #cebuladeals #promocje #drukarki3d #drukarka3d #promocja
bezref
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sendlicz: nie rozumiem po co kupować drukarkę z tak marnego materiału jak akryl (nawet wiercenie w tym to katorga), by potem tracić miesiąc na drukowanie na niej "upgrade parts" które usiłują ratować sytuację. Zamiast kupić w zasadzie identyczną konstrukcyjnie (czyli i w efektach podobną) drukarkę z ramą choćby z jakiejś sklejki, w formie bardziej sztywnej - a nie trzymającej się tylko na 2 śrubach, i geometrii zależnej od wiatru
  • Odpowiedz
@hrumque: Ja przeszedłem tę ścieżkę i nie żałuję. Drukarka po złożeniu za pierwszym strzałem drukowała powyżej oczekiwań. Model przykładowy z karty (popiersie jakiegoś gostka) wyszedł idealnie.
Wiedziałem, że pewnie wydam i spędzę nad nią więcej niż tylko kupno i złożenie ale jest to dobra nauka, jak to działa i od czego rzeczy zależą. Moim celem nie było/jest produkcja i sprzedaż a zdobycie jakiegoś skilla hobbystycznie. W tej chwili kończę drugi
  • Odpowiedz
To jest hobby. Ale trzeba być świadomym, że tani zakup to początek wydatków i czasem rozczarowań.

@qdt2k: jako hobby to ok, ale jak piszesz - trzeba być świadomym że to hobbystyczne grzebanie, a nie kupowanie gotowego produktu "pójdę sobie do biedronki i drukarkę kupię przy okazji, będę sobie różne rzeczy drukować".

Tylko nadal mam duże wątpliwości, czy akurat ta konstrukcja - oparta na akrylowej ramce, wcześniej bardzo pchana przez chińczyków
  • Odpowiedz
@hrumque: Jednym z moich pierwszych modów było wydrukowanie usztywnień do ramy :D Przy dobrym umocowaniu na stole i warstwie antywibracyjnej (może być korek może mata pod pralkę).
Za rozsądne pieniądze nie ma drukarek 3D, które z marszu będą robić wszystko. Ludzie oczekują od druku 3D jakości jak z formy wtryskowej i gotowości w kilka minut.
Jak ktoś kupuje drukarkę i nie wie, co z nią robić to lepiej niech da
  • Odpowiedz
@PanPiotrus: Ja na swoją A8 nie powiem złego słowa. Co by mi domu nie spaliła dostała profesjonalny zasilacz ATX oraz rozdzieliłem zasilanie stołu, z płytki idzie sygnał do sterownika a sterownik bierze z zasilacza ile mu trzeba.
Kupując za 150 dolców licz się z dodatkowym 50% na usprawnienia oraz serią weekendów na mody.
To nie jest drukarka plug&play a DIY kit w pełni tego słowa znaczeniu.
  • Odpowiedz