Wpis z mikrobloga

KOTLETY JAGLANE

Kiedy pierwszy raz spróbowałam tych kotletów, robię je przynajmniej raz w tygodniu, bo są pyszne i zdrowe. Dlaczego? Po pierwsze kasza jaglana obfituje w witaminy z grupy B, lecytynę i posiada więcej soli mineralnych niż pszenica, jęczmień i żyto. Ma również wysoki poziom białka i węglowodanów w złożonej postaci. Składniki te powoli uwalniają się do krwi podczas trawienia, dzięki czemu zapewniają mózgowi stały dopływ energii. Dietetycy chętnie zalecają kaszę jaglaną, szczególnie na śniadanie – gotowaną na wodzie z mlekiem lub w samym mleku, najlepiej z bakaliami. Taki posiłek (100g kaszy = ok. 350 kalorii), jest nie tylko sycący, ale i lekkostrawny. Ponadto kasza jaglana zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, zbawiennie działa na paznokcie, zęby, włosy oraz skórę. Warto też wspomnieć jako ciekawostkę, że w jaglance znajduje się również lecytyna, która poprawia pamięć i reguluje ilość cholesterolu we krwi. Ponieważ nie zawiera glutenu, doskonała jest dla osób na diecie bezglutenowej.

składniki:
- 1 woreczek kaszy jaglanej,
- 12 dkg sera,
- jajko,
- 3 łyżki mąki owsianej,
- 10 cm jasnej części pora,
- sól,
- pieprz,
- olej,
- bułka tarta lub sezam

wykonanie:
Ugotować kaszę, przestudzić. Pokroić drobno pora i lekko poddusić. Ser rozgnieść widelcem. Wymieszać wszystko, dodać jajko, mąkę, sól, pieprz. Obtaczać w bułce tartej (lub sezamie) i smażyć na rumiano z obu stron. Proste i pyszne, kasza długo utrzymuje temperaturę, więc jest to fajna propozycja dla dzieci, które nie od razu przybiegają na posiłek ;) Kotlety szybko nie wystygną, choć przestudzone też są pyszne :)

#gotujzwykopem #gotujzmikroblogiem #wegetarianizm #mikrokoksy #zdrowie
źródło: comment_esAsj3Q9Pg135xfcebWV2DMERgBYL1oM.jpg
  • 5