Wpis z mikrobloga

Mircy i mirabelki - mam straszny dylemat. Biorę leki (Apoescitaxin ORO 20 mg (Escitalopram), Trittico 150 mg (Trazodon) i Propranolol - 30mg) - są to leki na nerwicę lękową, propranolol na to żeby nie trzęsły mi się łapy i serce nie biło szybko przy napadach lękowych. I jak jeszcze na jeden dzień leki SSRI odstawić mogę, bo efektów wielkich ubocznych nie będzie, to Propranololu się boję odstawiać a siostra.. ma wesele. I muszę się napić, wiadomo. No ale jak się napije, jak jestem na lekach. Psychiatra powiedział że mogę odstawić na jeden dzień i się napić, nic się nie stanie, a ja właśnie się boję - przy odstawieniu nagłym propranololu mogą pojawić się kołotania serca, szybsze bicie + alkohol jeszcze zwiększa szybkość akcji serca, a zawału dostać nie chcę (jestem hipochondrykiem, może przesadzam - nie wiem) co robić? #ssri #depresja #nerwica #medycyna #leki #psychiatria
  • 12
@painstream: no, nic się nie stanie, jak odstawisz leki na jeden dzień, ale jak będziesz się tym zamartwiał to masz szansę na napad i to z własnej winy. Pozytywne nastawienie, a nie czarne scenariusze w głowie. W ogóle, chyba źle do tego podchodzisz, pamiętaj, że któregoś dnia dasz sobie radę bez "wspomagania". Leki nie powinny być twoim sposobem na życie, a jedynie mają pomóc ci wrócić na odpowiednie tory, i powinieneś
a ja właśnie się boję - przy odstawieniu nagłym propranololu mogą pojawić się kołotania serca, szybsze bicie + alkohol jeszcze zwiększa szybkość akcji serca, a zawału dostać nie chcę (jestem hipochondrykiem, może przesadzam - nie wiem) co robić?

@painstream: tutaj jest odpowiedź na Twoje pytanie. psychiatra zapewnił CIę, że nic się nie stanie mimo tego się boisz. z takim podejściem możesz zaliczyć piękny atak paniki na weselu siostry. nie musisz pić
@painstream: CBT w połączeniu z escitalopramem daje najlepsze efekty (moje doświadczenia gabinetowe, nie badania), ale musisz się uzbroić trochę w cierpliwość. CBT ma ten plus że terapia nie ciągnie się latami (zwykle 10-16 sesji wystarczy)
@Waltz: dobra, wesele jutro, jutro wezmę tylko Euthyrox na nadczynność tarczycy i tyle, leki które wymieniłem wyżej (escitalopram, propranolol i trazodon) odstawię na jeden dzień. Piszę to ponieważ pisałeś coś o doświadczeniach gabinetowych - stąd pytanie do Ciebie, bo odpowiedzi w końcu nie dostałem - przy takiej dawce propranololu gdy odstawię go na jeden dzień, mogą wystąpić jakieś kołotania serca, czy nie ma takiej opcji?