Wpis z mikrobloga

@NdFeB: i tu widać, jak te 86m jest naprawdę wysoko.
Ludziom się wydaje "ueee ograniczyli mi prawo do latania do 100m, przecież to się ledwo nad głowę wzbiję!"
@hrumque: tak się zastanawiam, jak taki dron się zepsuje i spadnie na kogoś z tych legalnych 120m to wsadzą mnie do więzienia?

Wszystko zależy od zdarzenia, sam sprawdź ile ci grozi za "nieumyślne spowodowane śmierci" czy "nieumyślne spowodowanie katastrofy w ruchu lądowym" nie licząc ew odszkodowań i rent...
@Wu70: @hrumque: a jak kontroler straci zasięg i dron "wraca do domu" na autopilocie i wtedy spadnie z 30m na czyjąś głowę bo akurat podszedł ktoś a ja nie mam nad dronem, kontroli to wsadzą inżyniera DJI czy też mnie? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@NdFeB: po to masz pilnować i odpowiadać. Pilnować miejsca lądowania, pilnować ludzi w otoczeniu itd. Zrób licencję to się dowiesz, a bez licencji - masz się nie zbliżać na 50/100 m do zabudowań i do ludzi "na którymi nie masz władzy" (znaczy możesz do swojej rodziny, czy znajomych, którym możesz wydawać polecenia i cię posłuchają, a nie możesz do osób postronnych)
@hrumque: licencję na sparka? spoko, po twoich komentarzach widzę że chyba masz dodany ten tag dronowy tylko po to żeby cisnąć "złym ludziom którzy mają drony" 50m jak coś nie 100
@NdFeB: na sparka nie potrzeba licencji (o ile nie jest wykorzystywany komercyjnie itd) a ograniczenie odległości - nie pamiętam do czego ile ma być, pamiętam że jest podane do zabudowań i do ludzi, jedno 50m drugie 100m jakoś.

Nie wiem, nie znam się, sam licencji nie posiadam, latam w miejscach gdzie jest 1000m do czegokolwiek i nie mam takich problemów, ale o ewentualnej odpowiedzialności trzeba pamiętać. Ja na latanie (zwłaszcza na
@NdFeB: Fajnie to wygląda. gdyby tylko miał kamerkę z phantoma 3 (standarda) to bym się nie zastanawiał... Możesz gdzieś wrzucić filmik w pełnej jakości? Bez kompresji youtuba.

Z tego co przeczytałem masz wersję combo. Czy testowałeś zasięg w poziomie? Poleci te 500m czy można liczyć na więcej?
@dzbpl: legalnie w UK można do 500m latać w poziomie i 120 w pionie, w aplikacji po podłączeniu kontrolera zasięg pokazuje 5000m Wątpię żeby dał radę ( ͡° ͜ʖ ͡°) Nie za bardzo mam gdzie przetestować nawet te 500m ale jak pogoda pozwoli to podjadę gdzieś gdzie nie ma ludzi i można bezpiecznie polatać na takie odległości, czytałem komentarze że bez problemu 1km leci.
Gdzie się wrzuca