@NdFeB: i tu widać, jak te 86m jest naprawdę wysoko. Ludziom się wydaje "ueee ograniczyli mi prawo do latania do 100m, przecież to się ledwo nad głowę wzbiję!"
@hrumque: tak się zastanawiam, jak taki dron się zepsuje i spadnie na kogoś z tych legalnych 120m to wsadzą mnie do więzienia?
Wszystko zależy od zdarzenia, sam sprawdź ile ci grozi za "nieumyślne spowodowane śmierci" czy "nieumyślne spowodowanie katastrofy w ruchu lądowym" nie licząc ew odszkodowań i rent...
@Wu70: @hrumque: a jak kontroler straci zasięg i dron "wraca do domu" na autopilocie i wtedy spadnie z 30m na czyjąś głowę bo akurat podszedł ktoś a ja nie mam nad dronem, kontroli to wsadzą inżyniera DJI czy też mnie? ( ͡°͜ʖ͡°)
@NdFeB: po to masz pilnować i odpowiadać. Pilnować miejsca lądowania, pilnować ludzi w otoczeniu itd. Zrób licencję to się dowiesz, a bez licencji - masz się nie zbliżać na 50/100 m do zabudowań i do ludzi "na którymi nie masz władzy" (znaczy możesz do swojej rodziny, czy znajomych, którym możesz wydawać polecenia i cię posłuchają, a nie możesz do osób postronnych)
@hrumque: licencję na sparka? spoko, po twoich komentarzach widzę że chyba masz dodany ten tag dronowy tylko po to żeby cisnąć "złym ludziom którzy mają drony" 50m jak coś nie 100
@NdFeB: na sparka nie potrzeba licencji (o ile nie jest wykorzystywany komercyjnie itd) a ograniczenie odległości - nie pamiętam do czego ile ma być, pamiętam że jest podane do zabudowań i do ludzi, jedno 50m drugie 100m jakoś.
Nie wiem, nie znam się, sam licencji nie posiadam, latam w miejscach gdzie jest 1000m do czegokolwiek i nie mam takich problemów, ale o ewentualnej odpowiedzialności trzeba pamiętać. Ja na latanie (zwłaszcza
@NdFeB: Fajnie to wygląda. gdyby tylko miał kamerkę z phantoma 3 (standarda) to bym się nie zastanawiał... Możesz gdzieś wrzucić filmik w pełnej jakości? Bez kompresji youtuba.
Z tego co przeczytałem masz wersję combo. Czy testowałeś zasięg w poziomie? Poleci te 500m czy można liczyć na więcej?
@dzbpl: legalnie w UK można do 500m latać w poziomie i 120 w pionie, w aplikacji po podłączeniu kontrolera zasięg pokazuje 5000m Wątpię żeby dał radę ( ͡°͜ʖ͡°) Nie za bardzo mam gdzie przetestować nawet te 500m ale jak pogoda pozwoli to podjadę gdzieś gdzie nie ma ludzi i można bezpiecznie polatać na takie odległości, czytałem komentarze że bez problemu 1km leci. Gdzie się
Prędkość wiatru 25km/h w porywach do 45km/h przy ziemi, na 86m pewnie więcej ( ͡° ͜ʖ ͡°) stabilność obrazu przy takim wietrze powala
#dji #spark #drony
Ludziom się wydaje "ueee ograniczyli mi prawo do latania do 100m, przecież to się ledwo nad głowę wzbiję!"
Wszystko zależy od zdarzenia, sam sprawdź ile ci grozi za "nieumyślne spowodowane śmierci" czy "nieumyślne spowodowanie katastrofy w ruchu lądowym" nie licząc ew odszkodowań i rent...
Nie wiem, nie znam się, sam licencji nie posiadam, latam w miejscach gdzie jest 1000m do czegokolwiek i nie mam takich problemów, ale o ewentualnej odpowiedzialności trzeba pamiętać. Ja na latanie (zwłaszcza
Z tego co przeczytałem masz wersję combo. Czy testowałeś zasięg w poziomie? Poleci te 500m czy można liczyć na więcej?
Gdzie się