Wpis z mikrobloga

Mirki pracujący jako #devops Chciałbym zacząć iść w tym kierunku zawodowo, aktualnie pracuje jako #sysadmin i mam kilka lat doświadczenia w tym zawodzie. Co byście radzili na początek, jakie kursy najlepiej zrobić, w czym praktykować? Dzięki z góry!
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@londynskibusinessman: To bardzo zależy jak rozumiesz definicję devopsa ;)
Niestety jest ona dość mocno rozmyta, co wprowadza spory zamęt.

Jeśli chodzi o mnie, dla mnie devops to przede wszystkim świadomy, doświadczony sysadmin, który stoi frontem do developerów, ogarnia CI/CD, automatyzuje wszystko co się da, generalnie dostarcza narzędzia i kod do stawiania infrastruktury/aplikacji/czegokolwiek tam trzeba.

W dzisiejszych czasach fajne
  • Odpowiedz
@blues: swietna podpowiedz, a powiedz od czego zacząłbyś praktykę skilli które wymieniłeś? W jaki sposób można najszybciej dojść do jako takiego poziomu żeby spokojnie móc starać się o prace jako devops? Dzięki raz jeszcze! :)
  • Odpowiedz
@londynskibusinessman: zacznij na swoje potrzeby (masz jakiegoś VPSa/serwer/desktop pewnie) stawiać różne zabawki.

Nauka przez zabawę, nauka przez wykorzystanie nowych narzędzi do rzeczy które i tak robisz.
Patrzysz w logi swoich serwerów? Postaw ELK jako alternatywę i popatrz jak Ci to pasuje, co dzięki temu możesz zrobić.
Chcesz popatrzeć w jakieś metryki? Odpal Prometheusa+Grafanę, użyj do tego dockera. Dołóż parę exporterów, pobaw się
  • Odpowiedz