Wpis z mikrobloga

Czołem, chcę zmodernizować PC pod renderowanie video i obróbkę grafiki. Używam pakietu Adobe Creative Cloud.

Posiadam:
płyta: ASRock FM2A85X Extreme4-M (FM2)
procek: AMD A10-6800K
gpu: AMD Radeon HD 8670D (wbudowane w procesor)
ram: 8 gb
dysk: ssd + hdd

Mam budżet około 900-1000 zł na ten cel. Na co warto zmienić procesor i kartę? 8 rdzeniowy FX-8350 będzie najlepszym rozwiązaniem w tym budżecie? jaka do takiego procesora płyta główna się nadaje?

#amd #intel #pcmasterrace
s.....2 - Czołem, chcę zmodernizować PC pod renderowanie video i obróbkę grafiki. Uży...

źródło: comment_RcsT2VS2vQoz1brOm789nyVvihokiWxj.jpg

Pobierz
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@szare2: Z takim budżetem, jeżeli renderujesz i obrabiasz grafikę to fx 8300/8350 jest bardzo dobrą opcją.
Nie baw się w żadne 2 rdzeniowce od intela jeśli nie grasz.
https://www.purepc.pl/procesory/test_amd_fx_8300_vs_intel_core_i3_6100_jaki_procesor_za_600_zlotych?page=0,1
Masz test i zobacz sobie w programach jak to wygląda i sam oceń.

Fx 8300 i 8350 zegar w zegar to to samo, więc jak planujesz podkręcać to kup 8300, a za zaoszczędzone pieniądze kup lepszą płytę główną.
  • Odpowiedz
@Arkatch: @szare2: Fakt, opisywałem sytuację czysto pod gry - w zastosowaniach pro nie ma co tych procesorów porównywać, bo wiadomo, że tutaj fx8350 wyjdzie na +. Ale.. mimo zastosowań, czy jest sens ładować się w martwą platformę? Tak czy siak płyta główna do wymiany, jakiś cpu cooler.. no i z odsprzedażą może być problem, bo nikt o zdrowych zmysłach już czegoś takiego nie kupuje. Jedyną (moim zdaniem) sensowną
  • Odpowiedz
@AceDM: Oczywiście, że nie warto, ale budżet jest jaki jest i z takim budżetem fx to bardzo dobry procesor. Ram już jest, bo potrzeba ddr3 (w przypadku intela potrzeba ddr3L), a ceny ramu to jest jakiś żart ostatnio i kupując intela na starcie trzeba wydać ~250zł na ram.
  • Odpowiedz