Wpis z mikrobloga

@marmod: to będzie element większego makro które będzie mi w odpowiedni sposób przerabiać dane wejściowe. Póki co to czytam jakieś poradniki, nagrywam sobie różne rzeczy i potem patrze jak wychodzą w kodzie i pytam po ludziach :)
  • Odpowiedz
@zieloneKolanoApokalipsy: Find szuka w danym zakresie poczynawszy od aktywnej komóki, jeśli aktywna będzie za szukaną to szukanej nie znajdzie. Miałem też kiedyś przypadek, że szukałem w zdefiniowanym zakresie a szukana była pierwszą komórką (aktywną) więc zakres zwracany miał falszywą wartość Nothing. Trzeba pamiętać o xlWhole i xlPart i o tym, że ustawienia te się zapisują. Wypada też dla bezpieczeństwa zerować Range, który jest zwracany przez find przed następnym użyciem aby
  • Odpowiedz
@zieloneKolanoApokalipsy: @Vegonator:
Tutaj też może nas spotkać Zonk. Zauważcie, że szukamy zera jako liczby, trzeba by sprawdzić jak zachowa się match przy szukaniu liczby match(0, ActiveSheet.Columns(colZero), 0)) w kolumnie tekstów i zera jako tekstu w kolumnie liczb
match("0", ActiveSheet.Columns(colZero), 0)). Piszę, bo czasem trzyma się liczby jako tekst choćby po to aby zachować zera wiodące.
No i trochę się wymądrzam :)
  • Odpowiedz