mirki uczę się VBA więc jestem dość zielony w temacie. Potrzebuje instrukcji która zaznaczy mi wszystkie komórki w danej kolumnie dopóki w jednej z nich nie będzie 0 - o tak: #vba #excel #makro #programowanie
@marmod: to będzie element większego makro które będzie mi w odpowiedni sposób przerabiać dane wejściowe. Póki co to czytam jakieś poradniki, nagrywam sobie różne rzeczy i potem patrze jak wychodzą w kodzie i pytam po ludziach :)
@zieloneKolanoApokalipsy: Find szuka w danym zakresie poczynawszy od aktywnej komóki, jeśli aktywna będzie za szukaną to szukanej nie znajdzie. Miałem też kiedyś przypadek, że szukałem w zdefiniowanym zakresie a szukana była pierwszą komórką (aktywną) więc zakres zwracany miał falszywą wartość Nothing. Trzeba pamiętać o xlWhole i xlPart i o tym, że ustawienia te się zapisują. Wypada też dla bezpieczeństwa zerować Range, który jest zwracany przez find przed następnym użyciem aby
@zieloneKolanoApokalipsy: @Vegonator: Tutaj też może nas spotkać Zonk. Zauważcie, że szukamy zera jako liczby, trzeba by sprawdzić jak zachowa się match przy szukaniu liczby match(0, ActiveSheet.Columns(colZero), 0)) w kolumnie tekstów i zera jako tekstu w kolumnie liczb match("0", ActiveSheet.Columns(colZero), 0)). Piszę, bo czasem trzyma się liczby jako tekst choćby po to aby zachować zera wiodące. No i trochę się wymądrzam :)
Trafiło i na mnie: będąc ostatnio na morzem trafiłem na obsługę z GEN Z. Ja- poproszę gofra z cukrem pudrem. GenZ pozbawionym życia głosem- nie ma Ja- czyli nie ma gofrów, dobra to coś innego GenZ- są Ja-są gofry? GenZ-tak
#vba #excel #makro #programowanie
źródło: comment_qaLHVpUkkcG3yaHFpVV0x8vm3nxUoubF.jpg
Pobierzsprawdź tutaj ;)
Sub makro()
k = 1
Do While Cells(k, 1).Value
źródło: comment_XB8Zip9uHQ5PVaeFGJE5qvBOoy07YFSQ.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez autora
@zieloneKolanoApokalipsy: Find jest niebezpieczny, lepiej użyć application.worksheetfunciton.Match
@Vegonator:
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora
Tutaj też może nas spotkać Zonk. Zauważcie, że szukamy zera jako liczby, trzeba by sprawdzić jak zachowa się match przy szukaniu liczby match(0, ActiveSheet.Columns(colZero), 0)) w kolumnie tekstów i zera jako tekstu w kolumnie liczb
match("0", ActiveSheet.Columns(colZero), 0)). Piszę, bo czasem trzyma się liczby jako tekst choćby po to aby zachować zera wiodące.
No i trochę się wymądrzam :)