Mirki #programowanie #raspberrypi #python, testuje skrytp, który nagrywa video z dedykowaniej kamery do RPI po wykryciu ruchu. Za każdym razem kiedy przerwe działanie skryptu i chcę uruchomić go ponownie po poprawkach wyświetla mi się taki błąd:
kod mmal: mmalvcportenable: failed to enable port vc.nullsink:in:0(OPQV): ENOSPC mmal: mmalportenable: failed to enable connected port (vc.nullsink:in:0(OPQV))0x2338ed0 (ENOSPC) mmal: mmalconnection_enable: output port couldn't be enabled
Co zrobić, aby nie restartować maliny za każdym razem jak chcę uruchomić skrypt ponownie?
@lukas125p: a coś więcej kodu pokażesz? odpalasz aplikacje i #!$%@? na porcie więc przy wyłączeniu powinieneś po sobie posprzątac zwolnić port i zakończyć działanie aplikacji
@mirasKo-Kalwario: kod jest bardzo prosty. Zależy mi na niezawodności urządzenia, a wiadomo im bardziej skomplikowany kod, tym większa szansa, że się wysypie:
from gpiozero import MotionSensor from picamera import PiCamera from datetime import datetime
camera = PiCamera() pir = MotionSensor(4) while True: pir.wait_for_motion() filename = datetime.now().strftime("%Y-%m-%d_%H.%M.%S.h264") print("Wykryto ruch! Nagrywam.") print(filename) camera.start_recording(filename) pir.wait_for_no_motion() camera.stop_recording() print("Koniec nagrywania") Zostało mi do dodania upload na dropboxa i owiadomienie mail2sms. Mógłbym w zasadzie dołożyć moduł sim800
kodmmal: mmalvcportenable: failed to enable port vc.nullsink:in:0(OPQV): ENOSPCmmal: mmalportenable: failed to enable connected port (vc.nullsink:in:0(OPQV))0x2338ed0 (ENOSPC)
mmal: mmalconnection_enable: output port couldn't be enabled
Co zrobić, aby nie restartować maliny za każdym razem jak chcę uruchomić skrypt ponownie?
Komentarz usunięty przez autora
from gpiozero import MotionSensor
from picamera import PiCamera
from datetime import datetime
camera = PiCamera()
pir = MotionSensor(4)
while True:
pir.wait_for_motion()
filename = datetime.now().strftime("%Y-%m-%d_%H.%M.%S.h264")
print("Wykryto ruch! Nagrywam.")
print(filename)
camera.start_recording(filename)
pir.wait_for_no_motion()
camera.stop_recording()
print("Koniec nagrywania")
Zostało mi do dodania upload na dropboxa i owiadomienie mail2sms.
Mógłbym w zasadzie dołożyć moduł sim800