Wpis z mikrobloga

Czy pobranie odcisku palca przy zakładaniu karty członkowskiej na siłownię jest w ogóle legalne ( ͡° ʖ̯ ͡°) ? Dla mnie to już nieco chore, skan legitymacji studenckiej, odcisk palca, niedługo trzeba będzie beniza odcisnąć pod skanerem.
#mikrokoksy #silownia #prawo #kiciochpyta
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@alterm: Nie pobierają odcisku palca. O ile kojarzę ich technologię (ta sama co u mnie w robocie), to na podstawie punktów charakterystycznych (zazwyczaj środek odcisku, tam gdzie linie papilarne robią zwrot o 180 stopni) wyliczana jest suma kontrolna i to ona jest zapisywana w bazie danych.
Analogicznie do hasła.
  • Odpowiedz
@alterm:
http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/11614E9554 <- dotyczy prawa pracy ale per analogiam ma zastosowanie i tutaj, zwlaszcza we fragmencie: "Ryzyko naruszenia swobód i fundamentalnych praw obywatelskich musi być proporcjonalne do celu, któremu służy. Skoro zasada proporcjonalności wyrażona w art. 26 ust. 1 pkt 3 ustawy o ochronie danych osobowych, jest głównym kryterium przy podejmowaniu decyzji dotyczących przetwarzania danych biometrycznych [...]"

"Dane biometryczne, ze względu na to, że są niezmienne, stanowią szczególny rodzaj danych osobowych. GIODO z dużą ostrożnością podchodzi do ich wykorzystywania" - napisała do redakcji rzeczniczka prasowa inspektora Małgorzata Kałużyńska-Jasak"

" Bez względu na to, czy firmy skanują całe linie papilarne, czy jakieś punkty, są to dane biometryczne. Powinny one podlegać szczególnej ochronie. Wątpię, czy zbieranie ich w ogóle jest konieczne, adekwatne. Szybsze wejście na siłownię nie uzasadnia ingerencji w ludzką cielesność. To przełamanie jakiegoś tabu, krok za daleko - komentuje Wojciech Klicki z fundacji Panoptykon, która zajmuje się
  • Odpowiedz
@Karoleer:
Nie całkiem, te technologie nie zapisują danych biometrycznych. Analogicznie do hasła -- na podstawie danych biometrycznych "w locie" wyliczany jest hash i to on jest przetwarzany. Same dane nigdzie nie są przetrzymywane, poza pamięcią podręczną skanera na czas przeliczenia.

Przytoczony wyrok tyczył się sprawy, w której były przechowywane punkty charakterystyczne odcisków, a od samego wyroku minęło prawie 8 lat i dostawcy takich systemów dostosowali się do orzeczenia właśnie poprzez
  • Odpowiedz
@Karoleer: Aha, jeszcze zapomniałem -- opinia Pana Z Panoptykonu to tylko tyle -- opinia Pana z Panoptykonu.
Opinia Pana Z Panoptykonu nie jest źródłem prawa w Polsce, więc dopóki nie będzie stosownego aktu prawnego bądź wyroku sądu -- to należy takie praktyki traktować jako zgodne z prawem.
  • Odpowiedz
Ta ich zgoda brzmi:
"Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, w tym informacji o sieci punktów tworzącej mapę
linii papilarnych w celu realizacji umowy (przede wszystkim umożliwienia korzystania z infrastruktury siłowni)."
  • Odpowiedz