Wpis z mikrobloga

Płynie do mnie Xiomi z Chin (gearbest), dostałem maila od DHL:

'Agencja Celna DHL dokona w Pana / Pani imieniu formalności celnych. Prosimy o:

1) Skan / print screen zamówienia z serwisu aukcyjnego / sklepu internetowego.

Powinna być widoczna informacja: co składa się na cenę ( np. shipping, insurance ) oraz dane Klienta ( np. login / nazwisko ).

2) Skan potwierdzenia płatności za towar z banku / konta PayPall / ksero paragonu.

3) Informacje:

Co jest zawartością paczki / przesyłki?
Z jakiego materiału jest wykonany przedmiot?
Do czego służy?

4) Przesłanie wypełnionego oświadczenia zgodnie z poniższą treścią:

OŚWIADCZENIE

Ja (imię i nazwisko) ……………………………………………………………………………………………
Świadomy odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań wynikającej z artykułu 233 Kodeksu Karnego oświadczam, iż biorę pełną odpowiedzialność za przesyłkę AWB …………
………………………………………………… (numer w temacie maila)

Przesyłka jest kierowana do mnie i będzie wykorzystywana przeze mnie w celach prywatnych i nie będzie przedmiotem obrotu handlowego. Zawartością w/w przesyłki jest/ są …………………………………………………………………………………………………………….

Za towar zapłacono dokładnie kwotę ……………………………………………….
Za transport zapłacono kwotę……………..

Zobowiązuję się również pokryć wszelkie należności celno-podatkowe.'

Dostałem też wiadomość:

Pragniemy poinformować, że DHL Express pobiera opłaty za dodatkowe usługi celne wyszczególnione w Cenniku Usług Międzynarodowych.

Dodatkowo informujemy, że od czwartego dnia po przylocie naliczamy koszty magazynowania zgodnie z powyższym cennikiem

Czyli do póki się nie rozliczę to będą trzymać tel w magazynie?

#gearbest #xiomi #telefonyzchin #telefony
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@leszek_SK: a to oświadczenie to tylko mailem? bez żadnego podpisu?
kurde, zajmuje się tym koleś z DHL, nie mogę się do niego dodzwonić i na mirko muszę pytać ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Imputator: Też mam taką sytuację ale dzwoniłem do nich i powiedzieli ze za 4 dzień płaci się tylko wtedy kiedy nie odpowiada się i nie wysyła im potrzebnych formalności czyli potwierdzenie, itp moja jest w trakcie kontroli celnej i będzie sprawdzana zawartość umie chińczyk wpisał cenę 21 dolarów a przesyłka waży 0,5 kg i jest to tablet. Możesz domagać się od chińczyka zwrotu pieniędzy części pieniędzy za to że wpisał
  • Odpowiedz
@GeistKSK: Umie tablet kosztuje 122 USD i przesyłka gratis. Ja będę się domagał zwrotu chociaż 10 % suma ponieważ przez to przesyłka jest sprawdzana i się wydłuża. Chińczyk miał obowiązke wpisać prawdziwa cenę. Mam takie pytanie co wpisałem w punkcie 3 informacje Z jakiego jmateriału jest przedmiot bo ja nic nie wpisałem bo skąd mam wiedzieć.
  • Odpowiedz
@GeistKSK: Spoko, wysłałem już wszystko, zapłacę sobie te vat ( ͡° ͜ʖ ͡°) chyba mail mi dopiero dzisiaj doszedł, bo wysłałem jeszcze raz i dostałem odpowiedź z automatu, może nie przedłuży się
  • Odpowiedz