Wpis z mikrobloga

Pytanie mam do zarobionych mirkow., ktorzy maja #motocykle w #leasing. Rozwazam nowy motocykl z salonu (najchetniej kupilbym 3 letni ale bardzo ciezko dostac na fv). Jakie sa zwykle obostrzenia zarowno przy leasingucjak i nowym z salonu dotyczace modyfikacji? Moge sobie bez problemu zalozyc scottoiler i wyzsza szybe czy stelaz pod kufry czy beda pakac ze modyfikacja i strata gwarancji? Wszystkie modyfikajce robie zawsze w warsztacie bo mechaniczny nie jestem w ogole...
  • 15
@kefas_safek: Możesz założyć wszystko co chcesz, byle nie kolidowało to z warunkami gwarancji/leasingu. Nie będziesz mógł ingerować w wiązkę elektryczną motocykla. Prawdopodobnie też, jeśli wymienisz szybę, to będziesz musiał trzymać oryginalną u siebie, żeby móc szybko wymienić.
@kefas_safek sprawdź koszty ac/OC przy leasingu i wszelkie przeglądy gqarancyjne, mnie trochę wkurzyły, może w salonie porozmawiaj lepiej o używce żeby przepuścili i fv wystawili. Możesz zrobić też tak że kupujesz moto na siebie, wciągasz oświadczeniem na działalność, wtedy koszt zakupu jest amortyzowany, a wszelkie koszty jak przy nowym moto.
@kefas_safek raczej z kuframi czy szybami to nie będzie problem bo to łatwo zdemontować i zamienić. No i jak wyżej wspomniano, zawsze możesz zamówić pewne modyfikacje odrazu w salonie i wtedy nie ma problemu (ja tak wziąłem osłonę silnika).

No i pamiętaj o obowiązkowym AC - mnie ac/oc wyszło 2 tysiące a to i tak była dobra cena.
@gaily: przy nowym moto to ac to chyba bym nie ryzykowal nie kupowac :)

@fstq: jak to przepuscili? Z tego co wiem i tak musi byc fv? Czy jakos inaczej aie da, ze znajde moto od prywatnej osoby i oni z tego mi zrobia sprzedaz na fv?
@kefas_safek od prywatnej raczej nie przejdzie, "przepuscili" w sensie gdybyś znalazł moto zostawione w rozliczeniu w salonie, jeżeli chcesz od osoby prywatnej to jedynym sensownym wyjściem jest wciągnąć to na stan po zakupie jako osoba prywatna, zwrot kosztów niestety rozciągnie się w czasie przez amortyzację.
@piwniczak: nie mam innego srodka transportu, rodzaj nie ma tu nic do rzeczy, akurat ciezko o negatywma intepretacje

@fstq: ale jako srodek trwaly to ma ta wade, ze odlicze 19% dochodowego a w razie sprzedazy musze vat+dochodowy zaplacic... na fv to pol vatu i dochodowy, roznica jest spora
@kefas_safek tak na prawdę jeżeli chcesz nowy, jesteś świadomy $$ za ac i przeglądy serwisowe, to nie ma co się zastanawiać tylko brać. Pamiętaj ze przy leasingu kwota wykupu wpada w amortyzację.
@fstq: nie chce naprade nowego, problem w tym ze ciezko znalezc 3 letnie moto na fv. Malo kto sprzedaje, w sumie ti jeszcze nie widzialem :). Z ta sprzedaza bez vatu poczytalem i ciezko bedzie... wole chyba nie kombinowac :/