Wpis z mikrobloga

No elo Mirko
Witam się z wami z mojego nowego konta.
Stare miało już 8 lat i czas na nowe.

Ogunie to będę czasem pisał coś o turbinach i wrzucał jakieś zdjęcia, a jak ktoś ma pytania odnośnie turbosprężarek (regeneracja) to chętnie odpowiem (jak znajdę czas)

Jak chcecie to zrobie #rozdajo koła kompresji a później kilka kolejnych związanych z turbosprężarkami i motoryzacją.
Wszyscy zarejestrowani przed tym rozdajo biorą udzial. Losowanie przez mirkorandom.

Wpisy o turbo będe dodawal pod tagiem #turboczacza

#motoryzacja #samochody
turboczacza - No elo Mirko
Witam się z wami z mojego nowego konta.
Stare miało już 8 ...

źródło: comment_cCfTcyjPJst99OA5itoDDP0k1sBmRnK8.jpg

Pobierz
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@turboczacza: O jak bym chciał taką turbinkę ( ͡º ͜ʖ͡º) Ogólnie bardzo interesuję się aerodynamiką i przepływami przez różne turbomaszyny, także obserwacja tagu obowiązkowa. Pozdro
  • Odpowiedz
  • 0
@Wasz_Pan koszty diagnostyki i oceny zużycia są zalezne od rodzaju turbiny.

Jeśli chodzi o ocenę sprawności, to jest to szeroki wachlarz możliwości.
Na początku musisz sam stwierdzić jak jeździ Twoje auto.
Turbo nie powinno "pocić sie" , nie powinno być go nadmiernie słychać itd
  • Odpowiedz
  • 0
@turboczacza co może być przyczyną że turbina odpala się, tak jakby puszcza i tak parę razy, łapie dopiero stale na obrotach powyżej 3,5k? Na każdym biegu inaczej. Rzadko się zdarzy że działa normalnie :p
  • Odpowiedz
  • 0
Często jest to nagar zgromadzony na stronie wydechowej sprężarki który zaczyna zbierać się w okolicach pierścienia uszczelniającego. Jego nadmiar powoduje opór w kreceniu się wałka, przez co turbina nie może się rozkręcić .
Jest jeszcze kwestia zmiennej geometrii ktora po jakimś czasie zaczyna się wycierać/zacierać i raz działa lepiej a raz gorzej a czasem auto wchodzi w tryb awaryjny i nie ma mocy.
Trzecia kwestią jest samo podciśnienie które ma sterować VNT,
  • Odpowiedz
@turboczacza: To ja też korzystając z okazji mam pytanie. Czasami (nie jest to regułą), po dłuższym jeżdżeniu, jak silnik schodzi z obrotów (na przykład po przegazowaniu) słychać głośne jakby tarcie (jakby coś się zacierało). Czy to może mieć jakikolwiek związek z turbo?
  • Odpowiedz
  • 1
@ArRog ojej, to jest wogole problemowy silnik.
Uważaj na pompę oleju i jak zaświeci Ci się kontrolka od ciśnienia to od razu gaś silnik i na warsztat wymieniać pompę.
Niestety z opisu tego dźwięku nic nie wywnioskuje. Jakby było jakieś nagranie to może coś bym wyczuł
  • Odpowiedz