Wpis z mikrobloga

#komputery #sysadmin #siecikomputerowe #it
Jestem w trakcie budowania swojego NAS-a.I stoje przed problemem.
Plyta głowna ma opcje ze moge sobie ustawic na niej RAID-a. Z tego co czytałem to tzw. "fake raid" bo robote i tak odwala procesor.
Stwierdziłem,że moze poszukam jakiegoś sprzętowego kontrolera,i znalazlem - Dell H310.
I tutaj jest problem - majac taki kontroler chcialbym miec wglad w stan macierzy itp.
NAS mialby stać na OpenMediaVault (oparty na debianie)
Jakies nieoficjalne kompilacje niby są do podgladania sobie macierzy opartych na tej karcie/chipie,ale fajnie by bylo miec to w panelu OMV. Nie rozumiem jedynie tych trybów dwóch - IR Mode i IT Mode (jest pelno instrukcji jak przefleszowac karte na ten tryb)
W sumie NAS-y dostepne na rynku nie maja kontrolerów sprzetowych,tylko zwykle software raidy i tez daja rade..
Z kolei plyta jest na chipie AMD z seri 8xx i obsluga jakakolwiek kontrolera z poziomu systemu jest mozliwa tylko na Windowsie.
Pomuszcie :(
  • 32
@korni007: Niby dlaczego 7200 są złe? Powiedziałbym nawet, że są lepsze. Generują mniej hałasu, mniej wibracji oraz mniej się grzeją. Masz cichszą i bardziej żywotną platformę w zamian za niższy transfer który i tak mało Cię interesuje bo zwykle i tak jest to 1000 Mb/s
@carlo497 raczej odwrotnie wszystko co napisałeś nie dotyczy 7200 mają wyższą temperaturę i zestawiając np takiego wd Black z wd Red stawiam lewe jądro że Black padnie szybciej w nasie