Aktywne Wpisy

SzubiDubiDu +286
Przez te ostrzejsze przepisy z wyprzedzaniem na przejściu zauważyłem po sobie, że mniej się skupiam na tym czy jakiś pieszy zbliża się do przejścia a więcej pilnuję czy jadę w równym tempie co auto obok ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Ktoś też po sobie zauważył, że mniej zwraca uwagę na rzeczywiste bezpieczeństwo a więcej skupia się by nie zarobić w głupi sposób mandatu?
#polskiedrogi #prawojazdy #kiciochpyta
Ktoś też po sobie zauważył, że mniej zwraca uwagę na rzeczywiste bezpieczeństwo a więcej skupia się by nie zarobić w głupi sposób mandatu?
#polskiedrogi #prawojazdy #kiciochpyta
Tyrande +201
Miałam wczoraj dać koleżance dildosa w kształcie papieża, wzięłam na uczelnie i okazało się, że nie przyszła, bo leży na L4.
Musiałam kitrać, żeby z plecaka nie wypadło, bo byłby pszypał xD
Nie pytajcie skąd mam takie rzeczy, dla zainteresowanych dam kontakt do osoby, która ma takie durne pomysły i drukarke 3d.
#gownowpis #2137 #logikarozowychpaskow
Musiałam kitrać, żeby z plecaka nie wypadło, bo byłby pszypał xD
Nie pytajcie skąd mam takie rzeczy, dla zainteresowanych dam kontakt do osoby, która ma takie durne pomysły i drukarke 3d.
#gownowpis #2137 #logikarozowychpaskow

Jestem w trakcie budowania swojego NAS-a.I stoje przed problemem.
Plyta głowna ma opcje ze moge sobie ustawic na niej RAID-a. Z tego co czytałem to tzw. "fake raid" bo robote i tak odwala procesor.
Stwierdziłem,że moze poszukam jakiegoś sprzętowego kontrolera,i znalazlem - Dell H310.
I tutaj jest problem - majac taki kontroler chcialbym miec wglad w stan macierzy itp.
NAS mialby stać na OpenMediaVault (oparty na debianie)
Jakies nieoficjalne kompilacje niby są do podgladania sobie macierzy opartych na tej karcie/chipie,ale fajnie by bylo miec to w panelu OMV. Nie rozumiem jedynie tych trybów dwóch - IR Mode i IT Mode (jest pelno instrukcji jak przefleszowac karte na ten tryb)
W sumie NAS-y dostepne na rynku nie maja kontrolerów sprzetowych,tylko zwykle software raidy i tez daja rade..
Z kolei plyta jest na chipie AMD z seri 8xx i obsluga jakakolwiek kontrolera z poziomu systemu jest mozliwa tylko na Windowsie.
Pomuszcie :(
2. stare karty słabo wspierają nowsze wydania SATA. Np P400 uwaliła mi 2 dyski Sata2.
3. Zrobiłem ostatnio NAS-a na BTRFS w RAID1 i powiem że jest piekielnie szybki. Zapis na nas przez sambę pełną prędkością karty
Za to w pracy mam serwery IBM i juz w jednym inwestowałem w lepszy kontroler macierzy bo nic sensownego nie można było na nim zrobić chyba, że instalacja Windows Server była by dla Ciebie szczytem wymagań.
Ja bym olał ten kontroler sprzętowy, u siebie mam na serwerze raid 10 softwarowo i daje radę.
Rozważał bym sprzętowy kontroler tylko jeśli będzie bardzo highend, z mnóstwem cache albo tylko jeśli chcesz tam instalować windowsa. Nawet jeśli masz drogi kontroler to przy niektórych konfiguracjach zfs i dodatkowy ram mogą być lepszą inwestycją (z np. ssd dla L2ARC cache). To później zależy od workloadu
@Pan_Slon
@carlo497
@eth0
@elirath
OK to zostanę przy software raid.
A raid z płyty głównej jest ok? Mógłbym go włączyć? Czy lepszy ten linuksowy?
Nie odpowiem Ci merytorycznie, bo dawno nie używałem sprzętowego raid, od dłuższego czasu wystarcza mi to co daje mi system i póki co jest ok. W mojej sieci gigabitowej osiągam prawie pełną prędkość przy zapisie i nic się nie dławi:) Jeszcze żaden dysk nie padł ani nie posypała się tablica partycji, a przerzucam przez serwer sporo danych, bo to moje laboratorium i miejsce na kopie zapasowe.
@korni007: raid programowy jest o tyle dobry, ze jak cos padnie to mozesz to podniesc praktycznie wszedzie, przy sprzetowych rozwiazaniach juz trzeba spelnic pewne warunki(taka sama plyta,kontroler, wersja firmware/bios itd.)
@korni007: tak mnie sie wydaje :)
Ja tak zrobiłem, że instalowałem sobie system na serwerze, w instalatorze wyklikałem software raid i wszystko chodzi jak należy. Też chciałem bawić się w sprzętowe kontrolery, ale myślę, a po co? Mam tracić kasę, czas, jak od ręki mam rozwiązanie, które działa.
@korni007: Osobiście używam parunastu WD Red 3,5" w pojemnościach od 1TB do 4TB i po 4 latach wydajność nadal jest wysoka, a smart jest czysty.
@houk: dzie to dostac? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Na serwerze mam coś innego, o Twoim systemie jeszcze nie słyszałem, u mnie to 2x500GB, bo tyle mi wystarcza, póki co.