Wpis z mikrobloga

@Radeg90: to moja pierwsza samoróbka i w sumie próbowałem w trzech urządzeniach to zrobić:
1) taka stara maszynka do mielenia orzechów - nie poradziła sobie
2) taki dokręcany nożyk do robota kuchennego - mocno zwalniał bo słaba wydajność i cały słoik mieliłbym 3 dni
3) blender - dopiero on sobie poradził i efekt zadowalający

@benzdriver: obawiałem się o gorsze skojarzenia, chyba za dużo Internetu widziałem ( ͡° ͜ʖ
@mahakaM: kupujesz orzechy prażone niesolone (w biedrze po 6zł za 400g), wrzucasz do blendera (z początku trochę się do ścianek przykleja, później juz z górki), mielisz z 5-7 min - mi się to trochę grzało - polecam uważać . Dorzucasz po łyżce pudru i soli (ilość do smaku). Gotowe przelewasz do krauzy i wrzucasz do lodówki i gotowe ( ͡º ͜ʖ͡º)
@koteria: dzięki () . Tak moc blendera jest dość ważna, ale jak już pisałem z początku się to strasznie przykleja do ścianek i co chwile trzeba wyłączać zgarniać i dalej mielić, więc cierpliwość wskazana ( ͡º ͜ʖ͡º) dopiero jak już podczas mielenia uzyskamy taki lejek w środku to kilka minut tak pomielić i mamy takie masełko
@jwd07: Tyś