Wpis z mikrobloga

Znany dziennikarz publicznego Radia Szczecin zwolnił się z pracy. "Nie ma zgody na nieetyczne działania"
- Nie mogłem patrzeć, jak niszczone są elementarne zasady dziennikarstwa, jak manipuluje się informacjami - mówi "Wyborczej" Rafał Molenda, dziennikarz, autor cenionego audiobooka "Błękitna Pustynia" o losach polskich żołnierzy na misji w Afganistanie.

Wypowiedzenie złożył 5 czerwca, w swoje urodziny, teraz wykorzystuje zaległy urlop.

– Radio Szczecin stało się narzędziem walki politycznej, narzędziem w rękach PiS – o powodach swojej rezygnacji w publicznej rozgłośni mówi Rafał Molenda, który w Radiu Szczecin przepracował 12 lat. – Nie mogłem patrzeć jak niszczone są elementarne zasady dziennikarstwa, jak manipuluje się informacjami, jak próbuje się przemilczeć pewne fakty. Nie ma mojej zgody na nieetyczne działania.

"Odmówiłem publikacji nierzetelnej informacji"

Od października ubiegłego roku publicznym Radiem Szczecin rządzi Artur Kubaj. To historyk, pracownik IPN, wchodził w skład honorowego komitetu wyborczego Andrzeja Dudy, kandydata PiS na prezydenta RP. Kierownicze funkcje w rozgłośni pełnią dziennikarze o prawicowych poglądach.

Rafał Molenda był wydawcą, czytał wiadomości. Dziennikarz podkreśla, że rażące były wydarzenia ostatnich dni.

Chodzi m.in. o sprawę Andrzeja Milczanowskiego, prawnika, działacza opozycji okresu PRL, ministra spraw wewnętrznych w latach 1992-95.

– Radio Szczecin przekazało nieprawdziwą informację, że Andrzej Milczanowski spotkał się z byłymi działaczami SB, by obalić rząd PiS, i gloryfikował służby bezpieczeństwa czasów PRL – mówi Rafał Molenda. – Jako wydawca odmówiłem publikacji kolejnego materiału na ten temat bez przedstawienia stanowiska samego Milczanowskiego. Zostałem ukarany obniżeniem w tym dniu wyceny mojej pracy – o połowę. Tak naprawdę to było to spotkanie Milczanowskiego ze Stowarzyszeniem Sowa [zrzesza byłych pracowników wojskowych i cywilnych służb specjalnych]. Rozmawiano o sytuacji dotyczącej obniżenia emerytur. Pan Milczanowski jako były szef MSW został na to spotkanie zaproszony.

„Próbowano przemilczeć rocznicę 4 czerwca 1989 roku”

Rafał Molenda przedstawia także, jak wyglądała praca w publicznej rozgłośni w ostatnią niedzielę 4 czerwca.

– Próbowano przemilczeć rocznicę 4 czerwca 1989 roku, rocznicę ważnych dla historii Polski wyborów parlamentarnych – mówi Rafał Molenda. – Były przygotowane za to informacje o rocznicy publikacji listy Macierewicza i o rocznicy obalenia rządu Jana Olszewskiego, co wpisywało się w strategię mediów prawicowych.

Radio Szczecin w serwisie radiowym 4 czerwca cytowało m.in. prawicowego publicystę Piotra Semkę mówiącego, że „w dużej mierze to tajni współpracownicy służb specjalnych PRL obalili rząd Jana Olszewskiego”.

– Ponieważ byłem w tym dniu wydawcą, to znalazłem archiwalny materiał o 4 czerwca 1989 roku i puściłem na antenie dla przypomnienia tej rocznicy – mówi Molenda.

Zwolnił się autor "Błękitnej Pustyni"

Rafał Molenda był m.in. korespondentem w Afganistanie, co zaowocowało emisją słuchowiska i wydaniem audiobooka „Błękitna Pustynia”. W produkcji zagrali znani aktorzy, m.in. Robert Więckiewicz, Olga Bołądź, Jakub Gierszał. Reżyserem był Krzysztof Czeczot.

„Błękitna pustynia”, audiobook opowiadający o losach polskich żołnierzy na misji w Afganistanie, walczyła w Berlinie o tytuł „europejskiego, radiowego Oscara” podczas konkursu Prix Europa.

Rafał Molenda pracował wcześniej m.in. w TV Gryf, RMF FM, Pomorskiej Stacji Radiowej i Radiu Plama. Teraz postanowił się rozstać z zawodem dziennikarza.

http://szczecin.wyborcza.pl/szczecin/7,34939,21926373,znany-dziennikarz-publicznego-radia-szczecin-zwolnil-sie-rezygnuje.html

#szczecin #radioszczecin #neuropa
Pobierz BaronAlvon_PuciPusia - Znany dziennikarz publicznego Radia Szczecin zwolnił się z pra...
źródło: comment_k5642JCTOKGkaHIyB4I1RgCi96RfqZ9v.jpg
  • 7
@Baron_Al_von_PuciPusia: W radiu merkury który pisdzielcowy prezes po tylu latach przemianował na radio poznań podobna sytuacja była - ale po wszytkich zwolnieniach zatrudnili gościa Macieja Kluczke który mocno jeżdził po pewocach i prezydencie POZ i pasował ale później okazało się że jest rzetelny i jedzie po wszystkich i za bardzo pytał Czarneckiego - już tam nie pracuje :D
http://www.press.pl/tresc/47363,dziennikarz-radia-merkury-zawieszony-za-dociskanie-polityka-pis

k ... nie ludzie...
Zawsze mnie zastanawiało czy np. Ziemiec naprawdę wierzy w to co przekazuje widzom czy chodzi tylko o pieniądze

@dziara1429: jak czasem pokażą w TV jego rozmowę radiową z przedstawicielem rządu (radio któreś prywatne), to co prawda nie robi egzekucji jak Olejnik, ale potrafi zadać rzeczowe, trudne pytanie. Ewidentnie ma "prawicowe" poglądy, ale jednak na taką formę się godzi. No i wiadomo, że ma kredyty do spłacania.

Co innego Michał Adamczyk, którego