Wpis z mikrobloga

#programowanie #opengl #cpp #pytaniedoeksperta
Próbuję napisać głupiego hello worlda w OpenGL żeby wyświetlić cokolwiek ale ciągle jest wyświetlane puste białe okno. Poszukałem już trochę takich tematów na necie ale błędy w kodzie które tam były u mnie nie występują, nawet wziąłem taki kod żywcem z jakiegoś tutoriala i dalej nic. Budowanie zarówno na debug jak i na release daje taki sam rezultat.
onionomous - #programowanie #opengl #cpp #pytaniedoeksperta
Próbuję napisać głupiego...

źródło: comment_zehMsXQTgjTXnnXR8MT1BErp2p39PPfr.jpg

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@onionomous: jakie są wymiary tego wielokąta 0.5 czego, px? Nie znam się, ale ten przykład do mnie nie trafia ( ͡° ͜ʖ ͡°)
btw. z tego co wygooglałem tło miało być niebieskie. Więc faktycznie coś ta f-cja renderFunction nie pykła...
  • Odpowiedz
@Ghany: OpenGL posługuje się "współrzędnymi" z zakresu <-1 ; 1>, przy czym środek okna to (0 ; 0), więc 0.5 to 3/4 wysokości lub szerokości okna, o ile dobrze rozumiem
@Jojne_Zimmerman: OpenGL 3.3, a co do shaderów to mam głupie pytanie po którym może się wszystko wyjaśnić...
trzeba implementować swoje shadery? W sensie nie ma jakichś najprostszych "defaultowych"? xD Bo jeśli nie to tu jest problem - nie
  • Odpowiedz
@Jojne_Zimmerman: w sensie pisać od zera? Nawet mnie nie załamuj, że biblioteka służąca do renderowania obrazu na ekranie wymaga żebym sam jej napisał algorytmy zamieniające punkty w przestrzeni na punkty na ekranie xD
  • Odpowiedz
@Jojne_Zimmerman: Ok, rozwiązałem chyba zagadkę. Wychodzi na to że od OpenGL 3+ trzeba pisać własne shadery, w poprzednich wersjach były jakieś "wbudowane". A że przykłady na zajęciach mieliśmy w jakiejś antycznej wersji OpenGL to nie mieliśmy ani słowa o pisaniu shaderów, stąd myślałem że nie trzeba ( ͡° ͜ʖ ͡°) dzięki za pomoc
  • Odpowiedz