Wpis z mikrobloga

Mirki z #elektronika #komputery, jest sobie stacja dokująca do laptopa Dell Latitude ("Dell E-Port Plus Advanced Port Replicator "). I na niej takie oto tajemnicze gniazdko, jak na załączonym zdjęciu (w rogu po lewo). Co to u licha jest???
Uprzedzając wydawać by się mogło oczywistą odpowiedź, nie jest to port COM, tenże na tej stacji owszem jest, ale w innym miejscu. Nie jest to zresztą w ogóle złącze DB9, rozmiar i kształt ma podobny, ale jest od normalnego DB9 krótsze, ma gęściej rozmieszczone piny.
Jarek_P - Mirki z #elektronika #komputery, jest sobie stacja dokująca do laptopa Dell...

źródło: comment_3XAuqpbmQjCDEePAc8uHbLSFsvbDUbQO.jpg

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

ściągasz kartę katalogową

@rbk17: jaaasne... (nawet na stronie della znalazłem jedynie prosty dokumencik równoważny opisowi w sklepie).

@Dilinus: dzięki, w życiu nie słyszałem o takim interfejsie.
  • Odpowiedz
@Sihill_pl: no nie, pisałem, że COM jest gdzie indziej, a to złącze ma inny rozstaw pinów, niż normalne DB9. O płci złącza nie wspominając, nie róbmy tu LGBT na litość...
  • Odpowiedz
@TheDuck: heh, z jednej strony rozwiewa wątpliwości co do przeznaczenia samego portu, ale z drugiej wywołuje mnóstwo innych. Jak rozumiem, do owego "standu" montuję całą stację dokującą. Ewentualne zewnętrzne komponenty będę więc podłączał do niej. Na jaką więc cholerę elektryczne połączenie z samym standem? Co w nim jest aktywnego? Wyłącznik zasilania?
  • Odpowiedz