s.....i konto usunięte 08.05.2017, 11:13:52 1 + #programowanie #sql #mysql #bazydanych Mam taką bazę danych (akurat w mySQL). Jakim zapytaniem odczytać np nazwiska uczniów, którzy są uczeni przez nauczyciela o konretnym NauczID np 1. Nie mogę nigdzie znaleźć przykładu czytania rekordów z takiej relacji :( źródło: comment_jaJdOjwGsF5yJCfqhPS2PS46vJv3cSoS.jpg Pobierz
Dijuna Dijuna 08.05.2017, 11:15:29 1 + @serczi: nie możesz znaleźć czytania rekordów z klasycznego many-to-many? :D Kiepsko szukasz. ;-) Poczytaj o JOINach.
ludzik ludzik 08.05.2017, 11:17:33 0 + select u.nazwiskofromnauczUcz nujoin uczniowie uon nu.uczId = u.uczIdwhere nu.nauczId = @id@serczi:
DivideByZero DivideByZero 08.05.2017, 11:18:42 3 + @serczi LEFT JOINRIGHT JOINORDER BYTo powinno Tobie pomoc. I dlaczego nie byłeś na wykładach?
RRybak RRybak 08.05.2017, 11:18:55 0 + Nie mogę nigdzie znaleźć przykładu czytania rekordów z takiej relacji@serczi: tak tylko jakbyś nie był pewien, to nie jest jaka specjalna magiczna relacja, tylko jedna z najprostszych. Zwykły WHERE / JOIN
Mam taką bazę danych (akurat w mySQL). Jakim zapytaniem odczytać np nazwiska uczniów, którzy są uczeni przez nauczyciela o konretnym NauczID np 1. Nie mogę nigdzie znaleźć przykładu czytania rekordów z takiej relacji :(
źródło: comment_jaJdOjwGsF5yJCfqhPS2PS46vJv3cSoS.jpg
Pobierzfrom
nauczUcz nu
join uczniowie u
on nu.uczId = u.uczId
where nu.nauczId = @id
@serczi:
LEFT JOIN
RIGHT JOIN
ORDER BY
To powinno Tobie pomoc. I dlaczego nie byłeś na wykładach?
@serczi: tak tylko jakbyś nie był pewien, to nie jest jaka specjalna magiczna relacja, tylko jedna z najprostszych. Zwykły WHERE / JOIN
Komentarz usunięty przez autora