Wpis z mikrobloga

Rok temu oblalam matmę na maturze. Zawzielam sie i przez caly ostatni rok chodziłam na korepetycje do nauczycielki z liceum. Placilam za to miesięcznie 200 zl z kazdej swojej wyplaty. Poswiecalam na to swój czas mimo ze nie bylo to latwe bo w pracy dostajemy grafik tylko na tydzień do przodu. Jednak regularnie chodziłam na zajecia. Myślałam zedalam z siebie wszystko ze tym razem się uda... Tak bardzo chciałam pójść na psychologie. Nie jest mi pisane. Jestem tak wsciekla,plakac mi sie chce.. Dlaczego nie potrafię zdać jednego przedmiotu?! Poddaje sie. #matura #przegryw
  • 146
@Martuchna69: Może warto poczekać na wyniki niż z góry sadzić że się nie zdało. A jeżeli się nie powiedzie to znajdź dobrego korepetytora i ciśnij na poprawkę w sierpniu. Na pewno nie ma co się zamartwiać ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@nowywinternetach: wiekszosc ludzi idacych na studia psychologiczne idzie tam po to, aby rozwiklac jakies swoje psychiczne sprawy :)
no i jest jeszcze jakis procent karyn, ktore czytaja Cosmopolitan i chca zostac ''paniom psycholog teraueptkom''. sama studiowalam psychologie przez 2 lata, ale ani nic nie rozwiklalam ani nie chcialam byc doradca psychicznym z Cosmo, wiec musialam rzucic ( ͡° ͜ʖ ͡°)
wiekszosc ludzi idacych na studia psychologiczne idzie tam po to, aby rozwiklac jakies swoje psychiczne sprawy :)

no i jest jeszcze jakis procent karyn, ktore czytaja Cosmopolitan i chca zostac ''paniom psycholog teraueptkom''. sama studiowalam psychologie przez 2 lata, ale ani nic nie rozwiklalam ani nie chcialam byc doradca psychicznym z Cosmo, wiec musialam rzucic ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@alejandra15: Dzięki takim wpisom mamy dowody anegdotyczne, że
@nowywinternetach: Na studiach psychologicznych nie ucza rozwiazywania problemow, na pierwszych latach jest duzo statystyki i nauki w stylu: rozwoj osobowosci, psychologia spoleczna itp.

Nie wiem czy nie zrozumialam psychologii, naukowo szlo mi bardzo dobrze, ale po jakims czasie doszlam do wniosku, ze jest tam za duzo pseudo-naukowego bullshitu. Np. pisalismy prace pt. "jakie cechy osobowosci sa potrzebne w efektywnym zarzadzaniu grupa" "jak zmienial sie obraz meskosci w ostatnich dziesiecioleciach". Przeciez ktokolwiek
@Martuchna69 z doświadczenia z mojej matury nie opłaca się sprawdzać odpowiedzi w internecie. Nie zgadzalo mi sie mnóstwo z moimi odpowiedziami, a w czerwcu zobaczyłam 100% z matmy.
Jeśli jesteś z Warszawy to z chęcia bym Ci pomogła. Jestem na studiach technicznych, przygotowywalam również kilka lat temu koleżankę, która rownież nie zdała matematyki za pierwszym razem (btw. sama teraz jest też na studiach techniczno - artystycznych).
Nie ważne ile egzaminów uwalisz w
Skąd to wiesz, jeśli miałeś pasek, czyli dobre oceny też z tych przedmiotów? Nie można nie rozumieć tych rzeczy, ponieważ nie ma się predyspozycji? Nie można nie chcieć ich rozumieć ponieważ nie interesują?

@nowywinternetach: bo znam stan swojej wiedzy :) Nie potrafię wymienić epok historycznych, polskich władców, polskich województw, stolic europejskich i tak dalej. Nie mowiąc już o kojarzeniu informacji typu taki król - taki wiek itp. Tak samo, jak nie
@sasik520:

Wykuwałem to na chwilę, ale zapominałem mniej więcej 10 sekund po sprawdzianie.

Tak jak pewnie każdy. Wiedza której nie potrzebujemy (co według mnie jest porażką systemu nauczania) na co dzień jest zapominana, ale potwierdziłeś, że z tymi przedmiotami liczy się wkucie, a nie rozumienie do którego potrzeba konkretnego rodzaju inteligencji.

Ale nauczyciele i książki nie robią wyjątku i uczą tego przedmiotu w takim samym stylu, jak pozostałych przedmiotów.

U mnie
Mogę tylko pogratulować wiary w siebie, albo nieznajomości prawdziwych głąbów. Każdy głąb z kolei będzie mógł mieć mało chęci, bo będzie to dla niego za trudne i to się tak zazębia. Łatwiej uczyć kogoś komu "wchodzi".

@nowywinternetach: uciąłeś moje założenie, a z fałszywego założenia może wyniknąć wszystko. A ja nie przypadkiem dodałem, że ten głąb musiałby naprawdę chcieć.