Wpis z mikrobloga

#wordpress #webdev

Jest pomysl na wordpressowy plugin, ktory chce zrealizowac, model freemium (core za darmo + addony za $) albo od razu platny z gory caly pakiet, jeszcze nie wiem co sie lepiej sprzeda. Samo kodowanie sobie ogarne lajtowo, ale jak zabezpieczyc taki plugin zeby sobie jakis hindus nie kupil licencji i nie wystawil u siebie za polowe ceny?

Moge sobie jakis server w node/php postawic zeby sie plugin z nim komunikowal ale nie wiem co dalej, jak sprawdzac czy uzytkownik ma licencje, sprawdzac po URL i porownywac w bazie danych czy taka strona ma uprawnienia do pluginu?
  • 19
@Melcma: ACF i WPML, dwa chyba dość znane pluginy, generuja klucze do aplikacji po wpisaniu na ich stronie(stronie pluginu) domenu na której aplikacja będzie działać. Z tego co wiem klucz będzie działać tylko pod stronami w jednej domenie.
@trustME: no ale jak to sprawdzac? jak zrobie funkcje ktora wysyla zapytanie do mojego API ktore wysyla zapytanie do mojej bazy:

if (check($_SERVER['url']) === false) { echo 'ty zlodzieju #!$%@? plac za plugin'; }

to sobie ktos wejdzie i zakomentuje takie cos i bedzie mu dzialac plugin bez tego
@michael94: ale to tez bez sensu, bo sobie ktos moze zakomentowac taka funkcje wysylajaca zapytanie po klucz, chyba ze zrobie spaghetti code i co funkcje to sprawdzanie legalnosci, ale to troche bez sensu, a z servera tez nie mam pomyslu co mialby ten plugin otrzymywac, bo robi operacje na lokalnych plikach
@Melcma: Niestety, chyba w inny sposób się przed tym nie uchronisz, oba te pluginy działają nawet bez licencji, albo z nieważna licencją ale nie dostają aktualizacji. I to chyba jest kluczowe, bo o ile ktoś będzie Ci to piracił w jakiś "wioskach w indiach", o tyle większość firm odżałuje tą kasę by mieć aktualny plugin działający z najnowszym wordpressem.
@Melcma nie wiem co ten plugin ma robić, ale skoro zakładasz możliwość posiadania serwera, żeby coś tam sprawdzić (klucz/whatever) to może serwer mógłby też wysyłać jakieś dane, które normalnie byś generował w pluginie?
@michael94: czytalem wlasnie artykul na stackoverflow ze dobrym zabezpieczeniem jest po prostu dobry support i aktualizacje, moze tak to dziala, zobaczymy

@qwertyu: nie chce zdradzac dopoki go nie wydam, ale pomysle tez czy taki model przejdzie
@trustME pisze bardzo słusznie ale @Melcma celem jest chyba zabezpieczenie przed zupełnym skopiowaniem założeń plugina tak aby samo jego zreplikowanie (nawet z wszystkim po stronie serwera napisanym przez hindusów od nowa) realnie nie pozwalało konkurować czy wręcz jeszcze lepiej skalować oferty dzięki ich koneksjom z marketami itp.

IMHO kluczowe byłoby tutaj wypracowanie wartości właśnie w tych add-on'ach płatnych. Tak aby wartością była twoja platforma a nie plugin sam w sobie. Wiele dużych
@Saeglopur: jak napisze to na pewno walne reklame na wykopie, mam juz dzialajacy prototyp, teraz tylko na wordpressa to przerobic

Jezeli zajmujsez sie takimi sprawami to napisze do Ciebie jak juz osiagne jakas mala sprzedaz
@feuer: to git, bo planuje support dobry, wiec powinno sie zgadzac
masz jakies linki pod reka co moga mi sie przydac do samego developmentu pluginow i jestes sam w stanie polecic (oprocz codexu)?
Jezeli zajmujsez sie takimi sprawami to napisze do Ciebie jak juz osiagne jakas mala sprzedaz

@Melcma: Dawaj znać nawet i wcześniej, kosztami nie musisz się przejmować - dla mnie to zawsze kolejny ciekawy przypadek który mogę wspomóc od początku :) Dobra identyfikacja wizualna i brand hero robią wiele w takich sytuacjach, MonsterInsights (Analytics dla WP) to dobry przykład. Niedawno dla jednego z Mikrów przygotowywałem np. https://issuu.com/maciejj.czech/docs/urban_fox_-_logo_flatten_no_jpg