Aktywne Wpisy

Wiecie co jest patologią dzisiejszych czasów? #psychoterapia i wmawianie wszystkim, że potrzebują jakiejś terapii/gadania z Juleczką o swoich problemach. Nie zrozumcie mniej źle, terapia jest pomocna ale przeszliśmy od czasów kiedy w---a i teksty do chłopa "nie bądź p---ą" były jedyną formą pomocy do chwili obecnej gdy co drugi mój znajomy chodzi na terapię i jeszcze się tym chwali... XD żeby nie było - sam kilka razy w życiu korzystałem

jude_88 +194

https://paste.ofcode.org/36GhbZG7vaiKrf7jKj7ZNkB
Tworzę sobie do tego obiekt klasy Article, wywołuję na nim metodę insert tą z klasy Article no i wali mi błędem Notice: Undefined variable: pdo in C:\xampp\htdocs\articles\Database.php on line 25
Jak to napisać żeby ten pdo z konstruktora był widoczny w tej metodzie? Chyba banał ale nie daję rady
$pdojest widoczne tylko w blokutry. Zdefiniujpdojako pole i odnoś się do niego przez$this->pdoAle mam drugi błąd który był już wcześniej i też nie mogę sobie poradzić.
Fatal error: Call to a member function exec() on null in C:\xampp\htdocs\articles\Database.php on line 26 Znalazłem na stacku ten sam błąd ale nie mogę tego zrozumieć do końca.
$pdo = new PDO('mysql:host='.$host.';dbname='.$dbName, $user, $password);zamień na
$this->pdo = new PDO('mysql:host='.$host.';dbname='.$dbName, $user, $password);@tourer: Dokładnie przecież masz napisane w komunikacie. „Błąd ostateczny”: Odwołanie do funkcji członkowskiej („metody”) o nazwie exec() na null'u. Linia 26.
Co tam robisz w linii 26?
$this->pdo->exec($query);Czyli na zmiennej$this->pdowywołujesz metodęexec. Ta metoda nie istnieje, bo$this->pdojest NULLem – nie jest obiektem.Dlaczego jest NULLem? Bo w linii 15