Aktywne Wpisy

annlupin +34
źródło: annlupin0099987
Pobierz
annlupin +4
a jakie muzyczki do wina wicowie
źródło: annlupin6789098
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link
źródło: annlupin0099987
Pobierz
źródło: annlupin6789098
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
W minionym tygodniu pytałem się Was o porady przy zakupie laptopa.
Dziękuję za pomoc @KazdyLoginZajety, @bi-tek, @ptasiek2, @Gajwer2, @FxJerzy.
Staram się działać według zasady, że jeśli coś biorę to oddaję z nawiązką i tak dzielę się z Wami mini #recenzja #recenzje i przy okazji robię #pokazpulpit :)
Laptop miał kosztować do ~2100 zł i jego głównym kryterium był długi czas działania na baterii.
Ostatecznie kupiłem Lenovo ThinkPad E560 (tutaj) i się nie zawiodłem!
Do laptopa dokupiłem jeszcze jedną kość RAM (tutaj), która działa w trybie dualchannel i wymieniłem dysk HDD na SSD (stąd).
Jednego wieczora przetestowałem na nim Fedorę i Ubuntu, które poprawnie współpracowały z podzespołami laptopa.
Ostatecznie laptop działa pod #windows. Przeszedł drogę aktualizacji z #windows7, do którego musiałem ręcznie przy użyciu drugiego komputera pobrać sterownik do karty sieciowej i do portów USB. Teraz laptop działa pod #windows10 w wersji Professional.
Obecna konfiguracja komputera.
- Oznaczenie firmowe: 20EVA004PB;- CPU: Intel Core i3 6100U (2.3 GHz, rdzenie 2/40; obsługuje wirtualizację; wspiera AESa;
- GPU: Intel HD Graphics 520;
- RAM: 1x Ramaxel i 1x Kingston 4GB, DDR3, 1600 MHz, CL 11, 1.35V; łącznie 8 GB w dualchannel;
- Dysk twardy: 120 GB; SanDisk SDSSDA120G; rewizja Z32080RL;
- Napęd DVD: HL-DT-ST DVDRAM GUC0N; rewizja LP20;
- BIOS: R00ET50W (v1.25);
- Bateria: firma LGC; model LNV-45N1; pojemność ~47500 mWh; napięcie 10800 mV; litowo-jonowa; 6 komór;
- Zasilacz: 45 W;
- Monitor: 720p (1366x768 px); Lenovo N156B6-L07; nazwa producenta N156BGE-EA2;
- Karta sieciowa: Intel Ethernet Connection I219-V;
- Karta Wi-fi: Intel Dual Band Wireless-AC 8260 AC 2x2 HMC WiFi Adapter;
- Bluetooth: Intel(R) Wireless Bluetooth(R);
- Dodatkowo: trackpoint, touchpad, skaner linii papilarnych; czytnik kard;
- Porty: 1x Ethernet; 1x VGA; 3x USB 3, w tym jedno do ładowania urządzeń przy wyłączonym laptopie, brak usb typu C; 1x HDMI, 1x Lenovo Onelink;
- Windows 10 Professional 64-bit; wersja 1607; kompilacja 14393.969;
Czasy działania na baterii.
* Jasność 50%, włączone wifi, włączone oszczędzanie baterii, obciążenie w postaci uruchomionych:
- Przeglądarka Opera z włączonym trybem turbo (oszczędzanie baterii i transferu), z kilkoma kartami;- Czytnik SumatraPDF z 8-oma PDFami z dużą ilością zdjęć i tekstu; łączna waga plików ~230 MB;
- Prezentacja w MS Powerpoint 2016; duża ilość osadzonych multimediów i animacji; waga pliku ~490 MB.
Laptop działa ~10 godzin. Na zdjęciu pod tą linijką widać szacowany czas do rozładowania przy 78% stanu baterii po ciągłej pracy na powyższym obciążeniu ze stanu baterii 100%.
http://i.imgur.com/kbOSkgP.png
* Jasność 100%, reszta obciążenia j. w., ale z dodatkowo włączonym Spotify z dźwiękiem puszczonym na słuchawki bluetooth.
Laptop działa ponad 5 godzin (5h 20 min).
* Jasność 0%, obciążenie w postaci włączonego Firefoxa i Spotify (j. w.), czyli tryb nocny ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Laptop działa ponad 15 godzin. Tego nie weryfikowałem, ale na oko wydaje być się to zgodne z luźnymi szacunkami opartymi o wcześniejsze wskazania.
Komfort pracy.
Jestem pod ogromnym wrażeniem sprawności tego sprzętu.
Laptop działa "bez przycinek".
Pracuje długo na baterii.
Przy normalnej pracy jest bezgłośny, chłodzenie uaktywniło się dopiero przy odtwarzaniu nagrania video 4K o bitrate ~25 Mbps. Przy czym muszę nadmienić, że sam laptop jest neutralny temperaturowo od strony roboczej (rąk), ale przy odtwarzaniu filmów na Netflixie delikatnie, ale wyraźnie się nagrzewa od spodu w części środkowej.
Rozkład klawiszy, działanie touchpada i "sutka" stoją na bardzo wysokim poziomie. Widać tu dobrze przemyślany projekt, dzięki czemu na na tym sprzęcie pisze się bardzo wygodnie.
Na plus: dodatkowe klawisze nad sekcją numeryczną (kalkulator, blokada, przeglądarka, mój komputer), można też zamienić miejscami działanie przycisków Fn i Ctrl.
Na minus: brak przycisków do sterowania odtwarzaniem multimediów (play, pauza, stop, next/previous).
Głośniki są pozbawione niskich tonów, ale grają bardzo poprawnie i głośno i nie "pudełkowo".
edit: Dodam, że laptop uratował firmę przed małą (wielką) katastrofą :) Polecam ten sprzęt.
#laptopy #komputery #komputry
źródło: comment_s8VwQUVIwLShy7qtUea6SSk661renY5p.jpg
PobierzW LateXu piszę sporadycznie opracowania zawierające tabele i stosunkowo proste wzory matematyczne głównie z dziedziny ekonomii, statystyki.
- wersja czarno-biała na tło blokady ekranu
http://i.imgur.com/qS3Rn6f.jpg
- wersja kolorowa na tapetę
źródło: comment_0cI9DPS0MfPLpYKekc8ZgxhrWeDaUNfi.jpg
Pobierzhttps://www.nieidealny.pl/forum/topic/339-lenovo-thinkpad-e560-156-seria-edge/?do=findComment&comment=4534