Aktywne Wpisy

PABLO__ESCOBAR +32
Tak z ciekawości ,czy ktoś w ostatnim czasie miał wjazd na chatę za piracenie czegokolwiek. Mam wielu znajomych ,którzy pewnie nawet nie mają pojęcia ,że piratują pobierając coś z internetu i co? I nic się nie dzieje. Żyję na tym świecie juz prawie 30 wiosen i nie słyszałem wśród znajomych a nawet ich znajomych i znajomych znajomego ,żeby komukolwiek coś z tego powodu groziło ,a co dopiero o postawieniu zarzutów za "ściąganie
źródło: toXB1f7lLO6xEMMwxCOFZy2YyqyITLgw
Pobierz

Excel w wersji 2010 i nowszych oferuje "Sparklines", co zostało przetłumaczone na mało romantyczne "Wykresy przebiegu w czasie" :) Oryginalna nazwa ładnie oddaje esencję funkcjonalności:
- łatwość wstawienia
- wizualną atrakcyjność
- minimalizm sprowadzony do linii (lub słupków)
Nie uświadczymy tu osi x/y, wartości liczbowych czy legendy. Mini-wykresy pozbawione są wszelkiego przeładowania opisami słowno-muzycznymi i za to bardzo je cenię :)
Gdzie się przydadzą? Moim zdaniem przede wszystkim w danych oglądanych w sposób powtarzalny, np. dashboardach, cyklicznych raportach i prezentacjach.
Zauważyłem że podobają się osobom, które często potrzebują uchwycić trend, a nie dokładne wartości liczbowe - strategom, menedżerom, osobom nadzorującym jakość itp. Szczegółowe wyniki powinny być jednak szybko dostępne gdzieś pod ręką.
Lokalizacja w Excelu to -> Wstawianie -> Wykresy przebiegu w czasie
Zachęcam do wypróbowania, choć pewnie pod tagiem #excel "iskierki" są znane :)
#ciekawostki - istnieje rozbudowany dodatek open-source "Sparklines for Excel" (ma wsparcie dla starszych wersji), ze znacznie większą ilością wykresów - http://sparklines-excel.blogspot.com/ Działa jako zwykły excelowy dodatek, instalacja przez -> Plik -> Opcje -> Dodatki
Ale uwaga! Jeśli idziecie z prezentacją do klienta czy prezesa, pamiętajcie że dodatek musi być zainstalowany także na docelowym sprzęcie :)
Korzystałem z:
http://chandoo.org/
https://skuteczneraporty.pl
#statystyka #nieprogramowanie #datascience #wizualizacja #nauka #gif
#whatadata – analiza i wizualizacja danych, statystyka, ciekawostki z półświatka Data Science ( ͡° ͜ʖ ͡°)
źródło: comment_plbcaFdu0ani6yTD4vh9QB3I47L12yLa.gif
Pobierz@czlapka: Będą kolejne, następnym powinien być krótki pokaz jak statystyka może działać na rzecz literatury pięknej :)
Komentarz usunięty przez moderatora
@schreder: Mam w planach poznanie GIS, zwłaszcza że powinno się dać go zaimplementować w moim kochanym SPSS :)
@invtraveler: Planuję, choć przyznam uczciwie że zaawansowane tematy dopiero zaczynam. D3 jest absolutnie przepiękne, będzie na pewno!
Pomijając fakt, że tutaj na gifie wykresik został wrzucony w jedną komórkę, co jakikolwiek sens jeszcze może mieć (chociaż ja nie wiem jaki) to naprawdę wyobrażasz sobie użyteczny wykres bez żadnego punktu odniesienia/żadnej skali na czymś takim jak dashboard cykliczny raport czy prezentacja? Taki wykres nie niesie ze sobą zupełnie niczego, nie wyobrażam sobie więc żeby ktokolwiek znający się na rzeczy chciałby czerpać z niego jakiekolwiek wnioski. W prezentacji
@wyrwiflak: Dziękuję za konstruktywną krytykę :) Tak, to najczęściej jest ozdobnik, a zaraz obok są szczegółowe dane liczbowe. Ale zwróć uwagę na ilość raportów i analiz krążących po dużych organizacjach. Jeśli jesteś odbiorcą kilkunastu czy kilkudziesięciu (o różnych