Wpis z mikrobloga

Pytanie z prawa pracy ( ͡° ͜ʖ ͡°) Jeżeli pracodawca mnie zwolni to przysługuje mi dajmy na to 3 miesięczny okres wypowiedzenia a gdy ja się zwolnię to też 3 miesiace ? Czy pracodawca może powiedzieć, że już np. od jutra nie muszę przychodzić i już ? ( ͡º ͜ʖ͡º)

#prawopracy #prawo #pracbaza
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@RadiOBagdaD: Zawsze można podpisać porozumienie stron co do rozwiązania stosunku pracy i wówczas okres wypowiedzenia może być inny nić przewiduje prawo pracy.
  • Odpowiedz
@OdyniecBojowy:
@dlycs:
@plazma:
@daaniel121:

Obecnie podpisywałem aneks do umowy i mam przepracowane tyle, że okres wypowiedzenia to 3 miesiące. Chodzi o to czy jeżeli ja się zwolnie to te 3 miesiące obowiązuje ? Czy pracodawca może powiedzieć, że jutro nie musze już przychodzić itd. i nie bedzie mi za to płacił czy musi płacić ?
  • Odpowiedz
@RadiOBagdaD: moze zaproponowac rozwiazanie umowy za porozumieniem stron, ktorego nie musisz podpisywac, bo jak nazwa sama wskazuje musi byc zgoda obu stron, samemu skladajac wypowiedzenie masz rowniez 3 miesieczny okres
  • Odpowiedz
@RadiOBagdaD: Od pracodawcy zależy czy zwolni Cię z pełnienia obowiązków. Jeśli tak będzie, to siedzisz w domu i masz płacone w trakcie okresu wypowiedzenia. Tyle. Chyba jedynym pewnym sposobem na skrócenie okresu wypowiedzenia to dyscyplinarka, ale tu bym jeszcze poguglał.
  • Odpowiedz