Wpis z mikrobloga

#programowanie #programista15k #frontend #warszawa
Mirki, rozważam pójcie na kurs programowania Frontend, myślę o jakiejś następnej edycji Torii Academy albo Coder's Lab
Był ktoś na takim kursie? Jakieś opinie o poziomie nauczania? Wiem, że rzucenie pieniędzmi w ścianę nie zrobi ze mnie programisty 15k, że to dużo samodzielnej nauki i klepania w klawiaturę, ale chcę mieć pewne podstawy i pomoc kogoś kto się zna.
Tylko nie walcie mi proszę komentarzami "kup sobie książkę i ucz się sama xD" "wiedza w internecie leży na ziemi za darmo xD". Jestem typem osoby która od zera lepiej się uczy z jakimś programem, na warsztatach z żywym człowiekiem i sama jest w stanie się efektywnie uczyć dopiero gdy jakąś wiedzę już ma.
  • 36
@gizmoo3: a możesz mi coś więcej powiedzieć o kursie? interesuje mnie taki weekendowy no bo nie moge rzucić pracy na 6 tygodni :( różni się jakoś od stacjonarnego? kursanci są mniej/bardziej/tak samo zadowoleni?
@meohaw: dzięki za jakieś słowa rozsądku! Myślałam, że skoro wykop jest dość dużą społecznością to jest szansa że będą tu ludzie którzy taki kurs zrobili i napiszą jakąś opinię jak to dla nich wyglądało. Ja nie mam
@ziemniaczana_krolewna: Alternatywą do kursu byłoby "opłacenie" po prostu jakiegoś mentora, który uczyłby cię sam na sam. Za mniej więcej 100zł za godzinę powinno dać radę znaleźć kogoś sensownego. Dałoby ci to niemal 100 godzin za tą samą cenę co taki kurs coders lab. Moim skromnym zdaniem, 100 godzin z mentorem da ci więcej niż 240 godzin nauki grupowej. Wiadomo, że będą różnice, jak mentor pewnie nie poleci cię kilkunastu-kilkudziesięciu firmom ani
@ziemniaczana_krolewna: moja koleżanka była na kursie Ruby on Rails w CodersLab jakieś 2,5 roku temu (ale nie wiem w jakim trybie, chyba weekendowym) i od razu po kursie znalazła pracę, później w krótkim czasie zmieniła raz czy dwa i jest zadowolona. Tylko, że mąż ich utrzymywał a ona przez kilka miesięcy napierniczała kod od rana do wieczora no i ma siostrę w Googlu, więc też ją mogła kierować czy pomagać.
@ziemniaczana_krolewna: Wnosi bardzo dużo. Na tym kursie nauczą Cię, owszem, ale nie znajdziesz z tą wiedzą pracy. Jeżeli chodzi o JavaScript na takich kursach to jest porażka. Od razu zaczyna się od klepania np. aplikacji "to do" bez omówienia podstawowej składni języka, albo od razu heja na jQuery. Żadnego frameworka Cie nie nauczą a bez tego jesteś mało atrakcyjna na rynku pracy. Efekt całego kursu jest taki sam jak po skończeniu
@DannyMurillo: nie wnosi bo moje pytanie brzmiało czy ktoś był na tym kursie lub podobnym i jak go ocenia a nie czy ja się nadaję na frontenda albo co w ogóle sądzicie o kursach stacjonarnych. A większość ludzi tutaj nie była na tym kursie, ale za to zna się najlepiej
@DannyMurillo: Ale mnie to #!$%@? że według nich się nie opłaca jak na tym nie byli, ja chcę się dowiedzieć tego od osób które faktycznie na takim kursie były a nie "słyszały że jest #!$%@?"
Ja nie przyszłam tutaj po porady życiowe tylko z KONKRETNYM PYTANIEM