Wpis z mikrobloga

#programowanie #programista15k #frontend #warszawa
Mirki, rozważam pójcie na kurs programowania Frontend, myślę o jakiejś następnej edycji Torii Academy albo Coder's Lab
Był ktoś na takim kursie? Jakieś opinie o poziomie nauczania? Wiem, że rzucenie pieniędzmi w ścianę nie zrobi ze mnie programisty 15k, że to dużo samodzielnej nauki i klepania w klawiaturę, ale chcę mieć pewne podstawy i pomoc kogoś kto się zna.
Tylko nie walcie mi proszę komentarzami "kup sobie książkę i ucz się sama xD" "wiedza w internecie leży na ziemi za darmo xD". Jestem typem osoby która od zera lepiej się uczy z jakimś programem, na warsztatach z żywym człowiekiem i sama jest w stanie się efektywnie uczyć dopiero gdy jakąś wiedzę już ma.
  • 36
  • Odpowiedz
Tylko nie walcie mi proszę komentarzami "kup sobie książkę i ucz się sama xD" "wiedza w internecie leży na ziemi za darmo xD". Jestem typem osoby która od zera lepiej się uczy z jakimś programem, na warsztatach z żywym człowiekiem i sama jest w stanie się efektywnie uczyć dopiero gdy jakąś wiedzę już ma.

@ziemniaczana_krolewna: No ale w sumie taka jest prawda, że nauka programowania w dużym stopniu polega na
  • Odpowiedz
@ziemniaczana_krolewna: nie, nie, nie
naucza cie htmla, css i podstaw js - nigdy z tym nie znajdziesz pracy, nie te czasy
front end dzisiaj to nie robienie stronek restaruracji jak w tutorialach, tylko aplikacje single page application
poucz sie htmla i css z miesiac, opanuj takie rzeczy jak semantyka, wszelkie elementy interaktywne czyli pola formularzy, przyciski, linki itd.
pozniej siadz powaznie do JS kilka miesiecy i nastepnie do jakiegos aktualnego frameworka - angular2 albo react
do tych rzeczy nie widzialem sensownych szkolen, pozostaje
  • Odpowiedz
@razor535: dodam ze duzy plus nauki samemu to sieganie do angielskich materialow, jesli znasz jezyk to ok, ale nauczysz sie wielu technicznych slowek, ogolnie spora czesc czasu nauki warto przeznaczyc wlasnie na angielski, bo chyba wiekszosc sensowych ogloszen go wymaga, nie tylko do czytania dokumentacji, ale niestety do pracy z klientem
  • Odpowiedz
Był ktoś na takim kursie?

@ziemniaczana_krolewna: nie byłem ale czasami mam kontakt z ludźmi świeżo po takich kursach no i efekty są raczej przeciętne z lekkim wskazaniem na plus.

Torii Academy albo Coder's
  • Odpowiedz
a to trochę minus bo mało kto ma czas na siedzenie nad kimś i uczenie go.

@xetrov: nie chodzi mi o siedzenie na de mną i uczenie po kolei :) Podam przykład, zawsze chciałam uczyć się japońskiego, próbowałam sama, ale udawało mi się ogarnąć tylko jakieś tam podstawy. Poszłam na kurs językowy i nikt tam specjalnie nade mną nie siedzi - po prostu jest jakiś program, ścieżka nauki i po
  • Odpowiedz
@ziemniaczana_krolewna: Niestety, ale w programowaniu takie podejście nie działa. Moj ćwiczeniowiec kiedyś fajnie powiedział - "Jeśli ktoś chce zostać programistą to MUSI MINIMALNIE siedzieć na kodem 40h tygodniowo", wtedy uznałem, że przesadza. Po 2 latach spotkaliśmy się w jednej z firm i przyznałem mu rację. Kursy stacjonarne to strata pieniędzy i czasu, swoje trzeba klepać a jak nie znasz angielskiego na jakimś sensownym poziomie to zacznij od angielskiego.
  • Odpowiedz
@ziemniaczana_krolewna: to już lepiej odłożyć te 10k, które byś miała wydać na szkolenie, miesiąc się przymusić do nauki (bo widzę, że masz ku temu opory, a to nie jest dobry znak) i za te 10k wyżyć przez 3-4m-ce stażu w jakiejś firmie zdobywając prawdziwe doświadczenie. Kursy mają to do siebie, że są układane bez uwzględniania Twoich preferencji i jeżeli po kilku godzinach pierwszego szkolenia uznasz dodatkowo, że nie pasuje Ci
  • Odpowiedz
@ziemniaczana_krolewna: Jeśli teraz nie masz zaparcia żeby się nauczyć podstaw, to co się stanie jak ci szef albo ktoś starszy stażem powie że masz używać nowego frameworku? Też powiesz że sama się nie nauczysz sama bo potrzebujesz kursu?

To w tej branży tak nie działa, albo masz samozaparcie żeby się sama nauczyć albo nic z tego nie wyjdzie.
  • Odpowiedz
@ziemniaczana_krolewna: @Hannahalla:
Podstawowa zasada numer 1 na #programowanie i #naukaprogramowania, nigdy nie pytaj o płatne kursy, a zwłaszcza stacjonarne, nawet jak ktoś był to się nie przyzna, bo mireczki takie cięte na płacenie za cokolwiek CO PRZECIEŻ JEST ZA DARMO. Do tego chęć pójścia na taki kurs to w ich oczach oznaka słabości. Nie tylko słabego charakteru, ale też lenistwa i nieumiejętności. Po jednym twoim pytaniu mirki wydały już wyrok, do niczego w życiu nie dojdziesz i nie masz szans.

Najlepiej w ogóle nie pytać o nic płatnego, w ostateczności o kursy na udemy no bo 10 ojro cebula deal to jeszcze do przełknięcia. Książki programistyczne? A po co to komu, tylko klepać kod i klepać kod, a jak nie wiesz co zrobić to nie ważne, masz popatrzeć co hindus napisał na ten temat na SO i później... tak jest masz klepać kod.

Zgodnie z bushido samozwańczych programistów wykopków jest tylko jedno droga do światłości, to praca indywidualna w zamkniętej piwnicy. Wolno ci tylko jeść, spać, kodować i zadawać pytania na mirko (za które w 50% przypadków zostaniesz wyśmiana). Dodatkowa zasada to nie czytać programistycznych książek, bo po co to komu, "wszystko jest w internecie™". A jak już absolutnie się nie możesz powstrzymać przed przeczytaniem książki, to tylko "kopia zapasowa"
  • Odpowiedz
chęć pójścia na taki kurs to w ich oczach oznaka słabości. Nie tylko słabego charakteru, ale też lenistwa i nieumiejętności.

@meohaw: Akurat ta obecna nagonka na kursy programistyczne wygląda tak jak kiedyś 'mojemu pokoleniu' wmawiali rodzice- skończ studia, dostaniesz świetną pracę i będziesz ustawiony do końca życia. Pracę może i dostaniesz po takim kursie, ale jeżeli masz wewnętrzną blokadę przed samodzielnym rozwojem i zwyczajnie nie potrafisz się uczyć to jak
  • Odpowiedz
@dan3k: Ale czemu w ogóle piszesz o pracy po tym kursie, kto komuś tutaj napisał, że po kursie to już tylko 15k i praca zdalna z bali? Napisałem tak gdzieś? Nawet opka nic takiego nie sugerowała. Tak samo jak równanie udania się na jakiś kurs z brakiem samodzielnego rozwoju. Wolne żarty.

Kurs stacjonarny to po prostu kolejna metoda na nauczenie się czegoś i traktowanie tego inaczej albo coś więcej to
  • Odpowiedz