Panowie mam problem ponieważ mam tablicę jedno wymiarową string gdzie są same wartości numeryczne (również wartości przecinkowe) a muszę z tego wyznaczyć minimalną wartość... I tu jest problem bo nie mogę tego przekonwertować.. Próbowałem tak :
static double fMin(string[] tab) { double[] tab2 = new double[tab.Length]; for (int i = 0; i < tab.Length; i++) { tab2[i] = Convert.ToDouble(tab[i]); }
double min = /tab.First()
for (int i = 1; i < tab.Length; i++) { if (tab2[i] < min) min = tab2[i]; }
return min; }
Lecz niestety wyrzuca mi błąd, że "nieprawidłowy format ciągu wejściowego"... Ktoś mi coś poradzi ;) ?
@Phoryn: Zrób eksperyment i mi powiedz jakie będą efekty, może czegoś się przy okazji dowiesz. 1. Dodaj using System.Globalization; 2. Sprawdź jaką masz kulturę CultureInfo.CurrentCulture -wyświetl to sobie, to zwykły string 3. Zmień kulturę
@ZapomnialWieprzJakProsiakiemByl: U la la to zaraz pokombinuję bo mam ciut większy program i jak dodam spację to potraktuje mi "1" jako oddzielny element i przekroczę wartości wielu tablic :D
@Phoryn: Heh. Zawsze możesz usunąć spacje przed parsowaniem liczba.Replace(" ",""); Ważne żebyś wiedział skąd to się bierze i spodziewał się ewentualnych kłopotów( ͡°͜ʖ͡°) A eksperymentować możesz na jednej liczbie nie tablicach
Panowie mam problem ponieważ mam tablicę jedno wymiarową string gdzie są same wartości numeryczne (również wartości przecinkowe) a muszę z tego wyznaczyć minimalną wartość... I tu jest problem bo nie mogę tego przekonwertować.. Próbowałem tak :
static double fMin(string[] tab)
{
double[] tab2 = new double[tab.Length];
for (int i = 0; i < tab.Length; i++) {
tab2[i] = Convert.ToDouble(tab[i]);
}
double min = /tab.First()
for (int i = 1; i < tab.Length; i++)
{
if (tab2[i] < min)
min = tab2[i];
}
return min;
}
Lecz niestety wyrzuca mi błąd, że "nieprawidłowy format ciągu wejściowego"... Ktoś mi coś poradzi ;) ?
A to jest jeszcze inna metoda :D
static double StringToDouble(string liczba)
{
double wynik; liczba
1. Dodaj
using System.Globalization;
2. Sprawdź jaką masz kulturę
CultureInfo.CurrentCulture -wyświetl to sobie, to zwykły string
3. Zmień kulturę
U la la to zaraz pokombinuję bo mam ciut większy program i jak dodam spację to potraktuje mi "1" jako oddzielny element i przekroczę wartości wielu tablic :D
Ważne żebyś wiedział skąd to się bierze i spodziewał się ewentualnych kłopotów( ͡° ͜ʖ ͡°)
A eksperymentować możesz na jednej liczbie nie tablicach