Aktywne Wpisy

JakDorobic_com +139
#rozdajo z okazji zbliżającego się święta konsumpcjonizmu, czyli Black Friday! Rozdajemy kartę podarunkową Allegro o wartości 100 zł!
Zasady rozdajo są proste. Aby wziąć udział:
• Daj plusika.
•
Zasady rozdajo są proste. Aby wziąć udział:
• Daj plusika.
•
źródło: Rozdajo JakDorobic (1)
Pobierz
JAuStURYErSE +136
Prowadzisz sobie fajnego, lokalnego kebaba, masz dobry smak, spoko klientów, bez jakiś dymów, wpadają dobre opinie od lokalsów - no kręci się, wystarcza na utrzymanie pracowników i firmy. Potem przychodzi on. Wielki koneser kebczyków i zaczyna się kebabowe piekiełko. NPC respią się pod lokalem, przestajesz się wyrabiać, nie nadążasz, zaczynają wpadać ujowe opinie nawet od lokalsów XD, zaczyna się krytyka i tak dalej...
#ksiazulo
#ksiazulo
źródło: kebap
Pobierz

Jest tutaj może ktoś, kto zrobił sterowanie fazowe 230V obsługiwane z esp8266? Zacząłem od zliczania przejść przez zero i moduł od czasu do czasu (kilka procent przypadków) nie zlicza dokładnie 100 impulsów na sekundę tylko 99 lub 101. Jak przy braku innych zadań nie działa to poprawnie, to przy obsługiwaniu wifi będzie tylko gorzej. Zastanawiam się, czy w ogóle próbować sterować programowo z tego modułu, czy od razu iść w gotowca czyli U2008B (wyjdzie drożej i potrzebne będzie więcej elementów ale przynajmniej będzie działało tak jak trzeba).
Układ wykrywający przejścia przez zero to popularny gotowiec, próbowałem jedynie zmieniać rezystor podciągający pin na którym zliczam impulsy, testowałem "szpilki" o szerokości od 0,5ms do 2ms i nie było poprawy.
O schemacie oczywiście zapomniałem :D
źródło: comment_DYBMXeIpmPDl4fbUhgJAl165ccEtJKiR.jpg
Pobierzźródło: comment_ZPYLYRHx0PAkalN1POpxaPobR1wYa0st.jpg
PobierzPrzy okazji zapytam: długie masz przewody od triaków
TTL - RS232 na niskich sygnałach 5V bez układów max232. Czyli łączysz port RS232 esp z RS232 Atmegi.
Pamiętaj, że sterujesz zapaleniem triaka, a gaśnie on sam przy przejściu przez 0.
Całą idee ogarniam, robiłem kiedyś coś takiego na szybko właśnie na atmedze ale za dużo innych rzeczy miała do robienia i było zauważalne migotanie żarówki na mniejszych jasnościach