Wpis z mikrobloga

Mirki, Milk Stout "dla ludu", czy taki się nada:
Viking Pale Ale malt:3.6 kg
Pszeniczny : 0.4 kg
Strzegom Czekoladowy jasny 0.7 kg
Strzegom Barwiący 0.15 kg
Jęczmień palony 0.35 kg
Płatki owsiane 0,5kg

Zacieranie: 68C - 60min
ostatnie 10min płatki (kleikować?) i słody barwiące (czy od razu?)
76C - 10min

Chmielenie:
Marynka - 20g w 0'
Lubelski - 25g w 40'
laktoza - 0,5kg w 45'

Parametry z brewness.com:
BLG: 15
IBU: 29
SRM: 57,1

Ujdzie? i co z tymi płatkami i ciemnymi słodami?
#piwowarstwo
  • 10
@Dragu91: Płatki jeśli błyskawiczne to nie kleikować, jeśli nie błyskawiczne to kleikować, ciemne słody jak wrzucisz na początku to oddadzą więcej paloności, ale i mogą dać trochę kwaśności, a jak wrzucisz na końcu to mniej oddadzą poprostu. Ja wrzucałem na początek.
@Nemrod: Chcę, żeby piwo było jak najbardziej podobne do mojego ulubionego - Harnasia, a nie jakieś badziewie z browaru Koczkodan ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Na poważnie, ta warka przeznaczona będzie na sporą imprezę rodzinną, dlatego chcę, żeby było pijalne dla zwykłych ludzi. Sobie będę normalne IPY 70 IBU robił ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Dragu91: płatki kup se błyskawiczne i sypiesz razem ze słodami. Weź pod uwagę, że ok 30% zasypu masz niefermentowalnego(laktoza i ciemne). Palonych/barwiących trochę za dużo(jak robisz próbę jodową, to palone po próbie dodajesz, żeby móc cokolwiek odczytać) - czekolady 2x mniej bym dał,a laktozy 1kg, żeby zbalansować smak z palonych. Pszenice dajesz dla piany czy jakiś inny powód?
@Amaurosis: kurde, jakoś przeoczyłem Twój wpis, teraz robię zakupy surowców i dopiero zajrzałem
pszenicę daje, bo taki przepis znalazłem, ale chyba zrezygnuję.
W takim razie radzisz zmniejszyć palone czy zwiększyć laktozę?