Aktywne Wpisy

WielkiNos +535
źródło: temp_file4986737810001333333
Pobierz
Lambo994 +386
To Jagodno chyba po nocach im spać nie daje od ponad 8-miesięcy ( ͡° ͜ʖ ͡°) Od 15 X chodzę z uśmiechniętą mordą między innymi dlatego, że takie pseudo-inteligenciki, w rzeczywistości prymitywni manipulatorzy i kłamcy, którzy mieli stanowić nową "elitę". Wrócili grzecznie do Republiki i pisania wysrywów na Twitterze. A nie są pokazywani szerszemu gronu jako "eksperci" xD
Otóż z Jagodnem problem polegał na tym, że w dużych
Otóż z Jagodnem problem polegał na tym, że w dużych
źródło: image
Pobierz

np masz macierze
A)
1 2 3
4 5 6
i
B)
7 8
9 10
11 12
jak je chcesz pomnożyć to wyjdzie ci macierz 2x2
1 \* 7 + 2 \* 9 + 3 \* 11 ||| 1 \* 8 + 2 \* 10 + 3 \* 12
---------------------------------------------------------------
4 \* 7 + 5 \* 9 + 6 \* 11 ||| 4 \* 8 + 5 \*
2) nie ładnie używasz zmiennch globalnych
3) masz niezainicjowane początkowe wartości tablica[i][j] a robisz na nich operacje +=
4) przy operacjach ktore wykonujesz na macierzy 1 i 2 - musisz miec raczej tyle samo kolumn co wierszy inaczej na pierwszy rzut oka właśnie pójdzie program w krzaki....
plik >> liczba_wierszy;plik >> liczba_kolumn;
te linijki nadpisują ci globalną liczbę wierszy i kolumn dla każdej nowo wczytanej tablicy z pliku - i pewnie tu tkwi problem.
a) zwalniam pamięć ( mam nadzieję, że dobrze to zrobiłem )
b) poprawiłem mnożenie ( konstrukcja powinna być dobra )
c) nie uczyłem się jeszcze vektorów oraz nie wiem jak poprawnie wykorzystać tutaj struktury, przypominam, że zmienne globalne zostały podane celowo.
funkcja od testowania wyniku sumowania z plikiem txt zawierającym ten wynik jest dobra ? dalej program
usuwanie tablicy jest źle
jeśli chodzi o testowanie, to fabs(wynik1 - odczytanywynik) < blad_aprobowany - to dobrze. Bo przy operacjach na liczbach zmiennoprzecinkowych błąd będzie występował, kwestia szczęścia, czy błędy sie zniosą, czy nie. Krótki artykuł o liczbach zmiennoprzecinkowych: http://kaczus.ppa.pl/art/liczbyzmiennoprzecinkowe,19.html takie liźnięcie tematu, ale warto miec pewne rzeczy na uwadze.