Aktywne Wpisy

1-1-1-1 +50
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

damian-petrov +123
Chodzenie do pracy to jest rytuał ku chwale szatana tak naprawdę. Każdego dnia trzeba wstać o określonej godzinie, wypić wybraną miksturę z kofeiną lub bez, później jechać do jakiegoś budynku i siedzieć tam ileś godzin, bo jak tego nie zrobisz to coś złego się stanie. I to się zaczyna od szkoły tak naprawdę. W kółko to samo wewnątrz tego zaklętego kręgu. Nikt nikogo nie pyta czy masz na to ochotę. Rytuał musi

np masz macierze
A)
1 2 3
4 5
2) nie ładnie używasz zmiennch globalnych
3) masz niezainicjowane początkowe wartości tablica[i][j] a robisz na nich operacje +=
4) przy operacjach ktore wykonujesz na macierzy 1 i 2 - musisz miec raczej tyle samo kolumn co wierszy inaczej na pierwszy rzut oka właśnie pójdzie program w krzaki....
plik >> liczba_wierszy;plik >> liczba_kolumn;
te linijki nadpisują ci globalną liczbę wierszy i kolumn dla każdej nowo wczytanej tablicy z pliku - i pewnie tu tkwi problem.
a) zwalniam pamięć ( mam nadzieję, że dobrze to zrobiłem )
b) poprawiłem mnożenie ( konstrukcja powinna być dobra )
c) nie uczyłem się jeszcze vektorów oraz nie wiem jak poprawnie wykorzystać tutaj struktury, przypominam, że zmienne globalne zostały podane celowo.
funkcja od testowania wyniku sumowania z plikiem txt zawierającym ten wynik
usuwanie tablicy jest źle
jeśli chodzi o testowanie, to fabs(wynik1 - odczytanywynik) < blad_aprobowany - to dobrze. Bo przy operacjach na liczbach zmiennoprzecinkowych błąd będzie występował, kwestia szczęścia, czy błędy sie zniosą, czy nie. Krótki artykuł o liczbach zmiennoprzecinkowych: http://kaczus.ppa.pl/art/liczbyzmiennoprzecinkowe,19.html takie liźnięcie tematu, ale warto miec pewne rzeczy na uwadze.