@husky83: ale ja tego nie podważam. Uważam, że 4x wyższe zarobki to przesada. Przelicznik 2,5/1 byłby odpowiedni.
@Maglu " I ciężko porównywać kraj ze wschodzącą gospodarką do jednej z największych na świecie.
Co to ma do rzeczy? "
Możemy porównywać się nawet do Norwegów czy Szwajcarów, ale po co? Porównaj podobne kraje jeśli chodzi o gospodarkę. Czechy/Słowacja/Litwa/Łotwa/Estonia/Rumunia ? Już nie wyjdzie na niekorzyść Polski.
@Maglu: Jeśli masz rodzinę w Niemczech i jesteś jedynym źródłem utrzymania (zakładam podobną sytuację jak w Polsce) to nie bardzo. 1200 czy 1400E w Niemczech to bardzo mało.
Możemy porównywać się nawet do Norwegów czy Szwajcarów, ale po co? Porównaj podobne kraje jeśli chodzi o gospodarkę. Czechy/Słowacja/Litwa/Łotwa/Estonia/Rumunia ? Już nie wyjdzie na niekorzyść Polski.
Jeśli masz rodzinę w Niemczech i jesteś jedynym źródłem utrzymania (zakładam podobną sytuację jak w Polsce) to nie bardzo. 1200 czy 1400E w Niemczech to bardzo mało.
ZAKŁADAM OD NAJMNIEJSZEGO WSPÓLNEGO MIANOWNIKA
SAM W POLSCE ZDYCHASZ ZGŁODU SAM W NIEMCZECH EGZYSTUJESZ I CZASAMI SIĘ ZABAWISZ
@Maglu: Paniemaje, dlatego Ci piszę, że porównywanie się do jednej z największych gospodarek na świecie jest nie do końca poprawne. Dyskusja na temat tego, że tam się lepiej byśmy żyje, jest na poziomie dyskusji, że w Polsce jest lepiej jak na Ukrainie. To tak jakbyśmy dyskutowali, że ziemia jest okrągła. Polska od 27 lat jest wolna i cały czas ich gonimy.
@Maglu: Jakoś w Polsce ludzie nie umierają z głodu, a osób zarabiających najniższą krajową nie ma aż tak wiele. Byłeś kiedyś zagranicą? Przez 15 lat kilka razy w roku jeździłem do pracy w Niemczech i wiem jak tam się żyje. Zwiedziłem dodatkowo całą południową i wschodnią Europę. I w Polsce nie jest aż tak #!$%@? jak się co po niektórym wydaje.
SAM W POLSCE ZDYCHASZ ZGŁODU SAM W NIEMCZECH EGZYSTUJESZ I CZASAMI SIĘ ZABAWISZ
#!$%@?. Zarobić w dużym w mieście w Polsce 2,4 k netto to każdy pracowity tłuk potrafi w gównopracy. To gwarantuje Tobie egzystencje i wystarczy nawet na czokoszoki pod koniec miesiąca. Porównywanie 1400E (zarabianych i wydawanych w Niemczech) do 1400zł (zarabianych i wydawanych w PL) nie ma całkowicie sensu. Pomimo tańszych produktów spożywczych w DE wiele rzeczy np.
@FIFO: o właśnie o takie podliczenie mi chodziło czy za ekwiwalent kwoty 15 euro w złotowkach czyli 64.50 kupiłbym w Polsce wiecej produktów badz takie same produkty taniej
@goferek: @ZLekkaZdenerwowany: @crackhack: no ale w godzine na czysto dasz radę zarobić 15 zł (2400 netto miesięcznie), Niemcowi zdecydowanie trudniej jest zarobić 15e, bez wykształcenia w gównopracy dostanie może 10-12e
Czy za 4500 zł netto, warto wyprowadzić się od rodziców i zamieszkać w mieście 100k mieszkańców? Czy realnie jestem w stanie się utrzymać i coś odłożyć? #pytanie #zarobki #pracbaza #zycie
#zakupy #pokazakupy #zakupyza50zl
W niemcowni za minimalną wyżyjesz, tutaj nie.
@Maglu
" I ciężko porównywać kraj ze wschodzącą gospodarką do jednej z największych na świecie.
Co to ma do rzeczy? "
OPOWI CHODZIŁO O NIEMCY PANIEMAJESZ?
ZAKŁADAM OD NAJMNIEJSZEGO WSPÓLNEGO MIANOWNIKA
SAM W POLSCE ZDYCHASZ ZGŁODU
SAM W NIEMCZECH EGZYSTUJESZ I CZASAMI SIĘ ZABAWISZ
PISZĘ WIELKIMI ŻEBYŚ MNIE ZROZUMIAŁ
#!$%@?. Zarobić w dużym w mieście w Polsce 2,4 k netto to każdy pracowity tłuk potrafi w gównopracy. To gwarantuje Tobie egzystencje i wystarczy nawet na czokoszoki pod koniec miesiąca. Porównywanie 1400E (zarabianych i wydawanych w Niemczech) do 1400zł (zarabianych i wydawanych w PL) nie ma całkowicie sensu. Pomimo tańszych produktów spożywczych w DE wiele rzeczy np.
Chleb - 2zł
Bułki do piecyka - 2zł
Pomarańcze - 2-4zł(?)
Mięso garmażeryjne - 2x 6-10zł
Ser "żółty" - 6-15zł (?)
Wędlina - 3x 6-12zł
Masło - 2x 4zł
Σ ~ 50-79zł
W sumie całkiem podobnie bym powiedział(XD nawet średnia z tej sumy wyszła mi 64.50 zł)