Wpis z mikrobloga

Mirasy, postanowiłem przejść na #b2b i zrezygnować z umowy o pracę (10k netto miałem na #uop ) bo nie miałem perspektyw wyższych zarobków na UOP niestety (albo i stety). Wynegocjowałem sobie stawkę godzinową, która daje mi średnio 17k zł netto + VAT na B2B przy 8h dniu pracy (w tym rocznie 20 dni płatnego 100% urlopu).

Od kilku lat zajmuje się bazami danych i szeroko pojętym Business Intelligence oraz programowaniem. Stawka chyba dobra z tego co widzę na rynku, po podatkach wyjdzie mi przez pierwsze dwa lata trochę mniej niż 14k na czysto + ew. VAT. Pracuje w #warszawa na platformie danych Microsoft (ale nie tylko). Z racji tego, że się jaram - dodaje tag #chwalesie ( ͡° ͜ʖ ͡°) Muszę założyć działalność teraz... Jakby ktoś był zainteresowany to szukają jeszcze ludzi - jak coś to priv.

No generalnie #pijciezemnokompot (ʘʘ)

#businessintelligence #bi #sqlserver #sql #sqldeveloper #bideveloper #microsoft #firma #programowanie
  • 69
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JesterHead_: zacząłem od programowania jeszcze podczas studiów na WAT, podczas programowania ciężko się o bazy danych nie otrzeć :) Więc zacząłem dłubać w bazach i tak strzeliło prawie 2 lata w bazach i programowaniu. A jakieś 2 lata temu zainteresowałem się BI i w tym zostaje :)
  • Odpowiedz
@fegwegw: Nie każdy chce i może być programistą/informatykiem. Ba! Co byłaby to bardzo ułomna gospodarka, gdyby każdy nim był. Spójrz na płace także w innych branżach. To naturalne, że patrzymy na Zachód i czujemy żal.

@kuta_senator: Gratuluję takich zarobków. O tym, że masz przyzwoitą stawkę możesz mówić patrząc przez pryzmat branży. Przez pryzmat struktury płac całego polskiego społeczeństwa masz stawkę nieprzyzwoitą. Nieprzyzwoicie wysoką. Albo to, albo to coś
  • Odpowiedz
@kuta_senator: Nie wiem szczerze mówiąc, ja złożyłem dokumenty pod koniec stycznia, działalność od lutego a wpisali mnie po 27-28 dniach od złożenia dokumentów. I faktycznie pofatygowali się osobiście, dobrze że ktoś był obecny.

Inna sprawa jest taka czy możesz wystawić fakturę jak już wysłałeś VAT-R, a jeszcze Cię nie wpisali do rejestru. A jeszcze inna (ważniejsza) to czy kontrahent taką fakturę przyjmie, jeżeli w rejestrze nie figurujesz.
  • Odpowiedz
@kuta_senator: Witamy w sektorze IT z B2B :) Wziąłeś pod uwagę urlopy i L4? Bez złośliwości - po prostu pytam - bo wiele ludzi przy B2B o tym zapomina widząc kwotę netto, a to nie wszystko. Sam też wiele lat działałem na B2B więc wiem jak to wygląda w praktyce.
  • Odpowiedz
@Vetinari: z dniem drugiego lutego założyłem działalność (wszystko online, ceidg, us i zus). Niby była kontrola i nikogo nie zastali dlatego też dostałem wezwanie, gdzie złożyłem oświadczenie, że moja 'praca' związana jest również z wyjazdami (tak mi Pani w US podpowiedziała). Mam nadzieję, że wszystko będzie ok.
@kuta_senator: pamiętaj, że zakładając działalność z dniem drugiego dnia miesiąca masz 'miesiąc' więcej preferencyjnych składek ZUS (tzn. zakładając działalność z dniem
  • Odpowiedz
będziesz pracować dla tej samej firmy co na UOP?

@KIJU87: przed takim czymś to mnie już 2 osoby przestrzegały. Skarbówka to traktuje jako ucieczkę od podatków i robią z tego podobno spory problem.
  • Odpowiedz