Wpis z mikrobloga

@MagnaPomerania:
Publicznie taką wolność słowa prezentuje codziennie prawicowa część wykopu, nie słyszałem o zbyt wielu zamordowanych, ale może o czymś nie wiem?

Odnoszę się do przekazu obrazka, który jest nie tylko głupi, ale też całkowicie nieprawdziwy. Nigdy w życiu nie spotkałem nikogo, kto utożsamiałby się z takimi poglądami, za to postawa, którą ja przedstawiam jest masowa, zaryzykuję stwierdzenie, że reprezentatywna dla polskich katolików.
  • Odpowiedz
@Killeras: i rozumiem, że (tak jak ja) czytałeś zarówno całe Pismo Święte jak i Koran? Bo najwięcej do gadania mają ci, którzy nie czytali ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Przypominam, że Starym Testamentem to podpierają się Żydzi.
Chrześcijanie dostali Nowy Testament i czekam aż znajdziesz mi tam ścinanie niewiernych, śluby z nieletnimi czy pochwalanie bycia podstępnym i kłamliwym (takija).
  • Odpowiedz
@Killeras Jezus sam porusza ten temat (w Ewangelii Św. Mateusza) - "Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Nie przyszedłem znieść, ale wypełnić."
  • Odpowiedz
@Killeras: @greyson: ale jednak daje nowe przykazanie (przykazanie miłości) i w wielu miejscach uczy Faryzeuszy, że ich interpretacja Słowa Bożego jest zła oraz obłudna.

No ale ok - czekam na cytat ze Starego Testamentu o mordowaniu niewiernych, podboju ich ziem, oszukiwaniu w celu własnego zysku itp.
  • Odpowiedz
@MagnaPomerania:
STARY TESTAMENT
Księga Powtórzonego Prawa rozdział 20
12 Jeśli ci nie odpowie pokojowo i zacznie z tobą wojować, oblegniesz je. 13 Skoro ci je Pan, Bóg twój, odda w ręce - wszystkich mężczyzn wytniesz ostrzem miecza. 14 Tylko kobiety, dzieci, trzody i wszystko, co jest w mieście, cały łup zabierzesz i będziesz korzystał z łupu twoich wrogów, których ci dał Pan, Bóg twój. 15 Tak postąpisz ze wszystkimi miastami
  • Odpowiedz
@MagnaPomerania:

Lecz jeśli oskarżenie to okaże się prawdziwym, bo nie znalazły się dowody dziewictwa młodej kobiety, 21 wyprowadzą młodą kobietę do drzwi domu ojca i kamienować ją będą mężowie tego miasta, aż umrze, bo dopuściła się bezeceństwa w Izraelu, uprawiając rozpustę w domu ojca. Usuniesz zło spośród siebie.

P-----c wobec kobiet ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@MagnaPomerania:
Nie będziesz żądał od brata swego odsetek z pieniędzy, z żywności ani odsetek z czegokolwiek, co się pożycza na procent. 21 Od obcego możesz się domagać, ale od brata nie będziesz żądał odsetek, aby ci Pan, Bóg twój, błogosławił we wszystkim, do czego rękę przyłożysz w ziemi, którą idziesz posiąść.

Swoich nie można dymać, ale gojów już tak. Chyba liczy się na oszustwo w celu zysku? ( ͡°
  • Odpowiedz
nie będziesz żądał od brata swego odsetek z pieniędzy, z żywności ani odsetek z czegokolwiek, co się pożycza na procent. 21 Od obcego możesz się domagać, ale od brata nie będziesz żądał odsetek, aby ci Pan, Bóg twój, błogosławił we wszystkim, do czego rękę przyłożysz w ziemi, którą idziesz posiąść.

Swoich nie można dymać, ale gojów już tak. Chyba liczy się na oszustwo w celu zysku?

@Killeras: k-----z logikę aż się dymi
  • Odpowiedz
jeśli podejdziesz pod miasto, by z nim prowadzić wojnę, [najpierw] ofiarujesz mu pokój

@MagnaPomerania:
a potem jest napisane, że zrobisz z mieszkańców niewolników
wiesz 90% ludzi nie chce być niewolnikami, więc naturalne, że się bronią
no i jeśli Izraelici podchodzą pod miasto to znaczy, że kto jest atakującym? ( ͡
  • Odpowiedz
@MagnaPomerania: Myślisz, że jakbyś wstawił zdjęcie biblii w kiblu na jakieś forum/grupę na fejsie o zabarwieniu prawicowym, to nie dostałbyś pogróżek, życzeń śmierci i narodowcy nie obraziliby ci wszystkich członków rodziny? xD
  • Odpowiedz