Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
#energetyka #programista15k #praca #studbaza #automatyka
Przepraszam za spam tagami, ale chciałem jak największą liczbę opinii.

Witam was mireczki, mam taki problem ze swoim życiem zawodowym, które tak na dobrą sprawę się jeszcze nie rozpoczęło. Do rzeczy, jestem na 3 roku #energetyka na nie najgroszej uczelni, radzę sobie, rozumiem co się dzieję itd. Moim problem jest to, że nie mam pojęcia, co chce dalej robić w życiu i jak mam się ukierunkować( ͡° ʖ̯ ͡°) Jak do tej pory żaden z dotychczasowych przedmiotów mnie nie "porwał". Najmniejszy problem miałem z zaliczaniem programowania(nieskomplikowane rzeczy w MatLab),rysunkiem technicznym, automatyka(sterowniki PLC). Jakieś sugestie od was jaka dziedzina mogłaby mnie zainteresować, może jakiegoś wariantu nie brałem nigdy pod uwagę? Głównym moim kryterium są zarobki, tak mogę robić coś co nie jest moim hobby jeżeli będę dostawał za to fajne pieniądze. Odnośnie ⫵programowanie , zawsze chciałem spróbować jakoś bardziej się w to zagłębić, ale nie mam pojęcia jaki język byłby dobrym suplementem dla mojego kierunku i żeby można by było to jakoś fajnie połączyć, albo całkowicie się przebranżowić w tym kierunku. Wiem, że pytanie jest bardzo ogólne i tak na prawdę powinienem robić to co lubię i ciężko coś doradzić na podstawie mojego opisu, ale nóż widelec padnie tutaj odpowiedź, która zmieni moje życie ( ͡º ͜ʖ͡º). Pozdrawiam was i dziekuje za wszystkie odpowiedzi.

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: sokytsinolop
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AnonimoweMirkoWyznania: jakby co: nuż widelec ( ͡° ͜ʖ ͡°) a wracając przejrzyj portale z pracą globalnie pod latem programowania. Zobacz jakie języki w danych firmach energetycznych występują najczęściej , zawsze mozesz tez z jakimś wykładowca zagadać, moze mądra głowa cos podpowie
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania z tego co wiem to w energetyce jest dużo bardzo starych technologii, nawet pokroju cobola. Nie sądzę, żeby był sens wybierać kształcenie programistyczne w ujęciu przydatności dla energetyki, po prostu jest tego mało i biorą to często bardzo duże firmy.
  • Odpowiedz
@lewak_zbierajacy_minusy: O ile jest podobne jak napisałem to ma to sens. Chyba, że jego energetyka to jest Politechnika Śląska w Gliwicach, gdzie z prądem niewiele się ma wspólnego - wtedy ciężko może być ogarnąć co się w ogóle na elektrotechnice dzieje.
  • Odpowiedz
@lewak_zbierajacy_minusy: A uprawnienia to jest jeszcze inna para kaloszy. Bo po energetyce też można mieć uprawnienia, zależy tylko co się chce robić. A chyba nawet bardziej od tego, czy ma się człowiek gdzie zaczepić, żeby wyrobić praktyki solidnie.
  • Odpowiedz
@raFFcio: no nie wiem dokładnie, bo typowo w branży elektrycznej nie siedzę, ale wiem że na PP tylko po elektrotechnice można robić uprawnienia projektowe. Nie wiem czy to działa na zasadzie akredytacji poszczególnych kierunków przez jakiś organ, ale na pewno po energetyce nie można było robić
  • Odpowiedz
@raFFcio: Powidz mi, bo chce robic, wystarczyy ze bede mgr inz. elektrotechnik i moge robic w pelnym zakresie (proj. + nadzor, bez ograniczen) telekomunikacyjne i instalacyjne? Nie wazna specjalnosc tylko kierunek, tak?
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: Ucz się javy albo C# i wbijaj do IT, chyba że programowanie cie mocno odrzuca to zrób elektrotechnike i zostań projektantem (rysowanie w cad i uczenie się norm).
Jest jeszcze opcja zostania technologiem w energetyce, ale nie mam pojęcia jak to się robi i większość siedzących w tym ludzi ma spore wtyki w branży, znajmych w UDT, CLDT, itp.
  • Odpowiedz
OP: @lewak_zbierajacy_minusy @azociak @raFFcio wybrałem specjalizacje elektroenergetyka, kończę to w Warszawie i nie chciałbym się przeprowadzać ani być całe życie w delegacji. Sam myślałem o projektowaniu instalacji w cadzie bo miałem z tym styczność i nie stanowiło to dla mnie problemu większego, ale jak wspomniałem chciałem poznać jakieś inne możliwości pracy w tym zawodzie lub ewentualnego przebranżowienia jeżeli będzie to opłacalne.

@eeemil: właśnie chciałem najbardziej połączyć
  • Odpowiedz