Wpis z mikrobloga

@MDM86 codziennie przez pięć dni sypiesz łyżkę mąki (gruba 2000 żytnia) i wodę i mieszasz. Przez pierwsze dni nic się nie dzieje to się nie zniechęcaj. Piątego dnia powinien już rosnąć :) trzymam ten zakwas w temp. Pokojowej.
@MDM86: http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne

Mogłoby być lepiej opisane, ale daje radę.

W skrócie: mieszasz wodę z mąką żytnią pełnoziarnistą 50/50. Co 24h wyciągasz 3/4 do śmietnika i dolewasz świeżej wody i dosypujesz mąki. Słoik najlepiej przykryć folią spożywczą (wcale nie musi oddychać - to bzdura - woda tylko szybciej wyparuje ;) ). Po 7-9 dniach będziesz miał zakwas. Powinien kwaśno pachnieć i smakować. Do lodówki możesz go schować tak ze 12h po karmieniu.