Wpis z mikrobloga

Jako ze @hyperlink pisał o #januszebiznesu to ja postanowiłem napisać o sukcesach (ale nie wszystkich bo za dużo) ()

1. Getresponse – powstała w 1997 roku platforma do online marketingu, znana w 182 krajach, zatrudnia ponad 300 pracowników na całym świecie, posiada biura w : Gdańsku (Siedziba firmy), Warszawie, Halifax (Kanada), Moskwa (Rosja), Wilmington (USA),Kuala Lampur (Malezja), Bengalur (Indie). Z jej usług korzysta ponad 350 000 klientów.

2. Wish.com (Peter Szulczewski i Danny Zhang)– chyba prawie każda Mirabelka i Mirek o nim wie, ale czy wiecie ze zrobił to polak?

3. Brand24 – Monitoring Internetu i mediów społecznościowych, zbiera w jednym miejscu to co się piszę o produktach, markach . Monitorują ponad 30 000 marek. Duży rozgłos zyskali przez swoje akcje witania nowych klientów. IKEA, [H&M](https://www.youtube.com/watch?v=9rRZcMYe-nI&)

Swoją drogą fajnie informowali też o zmianie algorytmu: Tutaj

4. SALESmanago – jedno z najnowocześniejszych narzędzi do marketing automation. 250 osób zatrudnionych w Nowym Jorku, Londynie, Krakowie, Warszawie oraz Bukareszcie, obsługujących ponad 6 000 klientów z 40 krajów świata.

Napisałem o firmach które są znane po za granicami polski i mam pełną świadomość ze jest tego znacznie więcej w różnych branżach.

Źródła: Strony firmowe, Wikipedia, TC, Mamstartup.

#ciekawostki #biznes #it
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nemokrinis: w wyżej wymienionych przypadkach był inny sposób pozyskiwania kapitału. Część pewnie dochodziła do tego gdzie jest teraz małymi krokami, inni kredytami, a jeszcze inni pozyskiwali inwestorów w sposób bardziej tradycyjny, mniej medialny.

Takich firm, które odniosły sukces są tysiące. Cieszy też to, że i na naszym podwórku znalazły się takie, które odniosły sukces :)

Różnica jest taka, że do tego programu mógł przyjść każdy, nawet z najgorszym pomysłem (chociaż
  • Odpowiedz
@hyperlink: Fakt. Trochę nietrafnie napisałem na początku, raczej chodziło mi o pokazanie ze są polskie firmy które mając inwestorów potrafią bardzo wiele osiągnąć, z wyjątkiem Getresponse bo z tego co pamiętam to oni nie mieli inwestora i wszystko sami robili. B24 z tego co pamiętam to inwestora ma dopiero od 2015 albo 2016. Wish.com ma inwestora + odmówił sprzedania się amazon-owi,

Swojego czasu na discovery leciał podobny program, ale tam
  • Odpowiedz