Wpis z mikrobloga

#rower
Mirki, jaki ubiór zimą? Nie mam nic termoaktywnego, jeszcze się nie dorobiłem. Na co zwrócić uwagę? Jak uszczelnić ubranie, żeby mroźne podmuchy się nie wdzierały?
Nie wytrzymam już dłużej na dupie w domu...
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Arveit: Załóż co masz na cebulke i hulaj. Wiadomo, że lepiej wydać peryliard cebulonów na najnowsze technologie i styluffke. Ale jak ciągnie na rower to i spodnie narciarskie do lasu bywają dobrym pomysłem. Ale bielizna termoaktywna dobra rzecz zawsze i tania. A żeby nie wiało jadę w teren do lasu, gdzie się jeździ wolno nawet jak robisz ostry trening.
  • Odpowiedz
@Arveit: Dokładnie jak wyżej, ja jeżdżę w polarze (grubość zależna od temperatury) i przeciwdeszczowej kurtce. Na spodnie, dodatkowe ortaliony, żeby nie przewiało i coby nie przemoknąć. Czasami dwie pary rękawiczek (gdy poniżej -5°C). No i przylegająca do głowy i uszu czapka pod kask (grubość zależna od temperatury).
  • Odpowiedz
@Arveit: zależy od człowieka. Ja przy -6 stopniach pocę się jak w lato pomimo że mam tylko dwie bluzy, cienkie spodnie i kask z goglami. Termoaktywne to jak jest już srogo poniżej tych -8 lub -9. Wtedy może się to przydać (chociaż i tak wtedy nie zakładam nic grubego na siebie) inaczej pocisz się po 50 metrach.
  • Odpowiedz
@Arveit: Ostatnio przy 0 stopni: koszulka termoaktywna + bardzo cieniutki polar + softshell 4f + cieńka kurtka przeciwdeszczowa, na nogi kalesony + rowerowe spodnie rockbros od chińczyka ale jakieś dresowe tez by dały radę. Do tego koniecznie czapka pod kask i grubsze rękawiczki. Niby sporo tych warstw ale po paru godzinach jazdy okazuje się że jednak ok.
  • Odpowiedz
@Arveit: służę radą. Oto mój zestaw. Jeżdżę tak w temperaturach od -10 do plus 5.

Skarpetki endura zimowe.
Buty letnie a na nie neopren.
Spodnie rogelli zimowe model chyba fabello czy coś takiego.
Koszulka termo. Na to bluza zimowa attiq i na nią wiatrówka pakajak. Głowa to wiadomo czapka pod kask zimowa i komin. Jak jest na plusie to wiatrówka rozsunieta albo idzie do plecaka.
  • Odpowiedz