Wpis z mikrobloga

Hej, taki mały problem z #komputery

a mianowicie chciałem zrobić dziewczynie niespodziankę i trochę odświeżyć jej starego laptopa - wsadzić SSdka + dołożyć 2x więcej RAMu. Najpierw jednak wymyśliłem sobie, że rozbiore przedmucham sprężonym i wymienię pastę na procku. Okazało się, że ten jej Acer Aspire musi zostać praktycznie cały rozebrany, żeby się do tego procka dostać. W końcu wydłubałem, pastę wymieniłem, skręciłem i... D--A.

Kręci wentylator na parę sekund i laptop się wyłącza, po czym próbuje włączać na nowo i tak w kółko. Próbowałem rozbierać na nowo i sprawdzać piny, płyta główna wygląda na dobrą - nic nie spuchło, próbowałem uruchamiać z odpiętymi podzespołami (ram, dysk, bateria), z wpiętymi, żadna forma nie pomaga.

Jak myślicie co to może być? Mieliście podobny problem, czy tysiąc możliwych rozwiązań?

#naprawalaptopow #laptopy #serwispc #pomocy
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sprzedalem_konto_za_dyche: Po pierwszym zdaniu miałem w głowie taki dialog:
- Kochanie wymieniłem Ci dysk na SSD, dorzuciłem RAM-u i procek śmiga na turbo boost, niespodzianka!
- aha.....yyy.... no fajnie, kochany jesteś.
(gdzie tu chciałeś znaleźć profit?, rób jak pisał ManofGlass i kombinuj chłopie :)
  • Odpowiedz
@sprzedalem_konto_za_dyche jaka tam grafika siedzi ? Intel ? NVIDIA ? Czy heatpipe też jest na grafice ? Czy jeśli jest czy ma termopada czy może pasta ? Jak termopad wymień daj grubszy może gpu klękać. Idento sytuację miałem 2 miechy temu komp klienta po czyszczeniu nie wstawał ile się nastresowalem. Pasta ze srebrem tylko na rdzeniu wszędzie indziej na ścieżkach zwara bo przewodzi
  • Odpowiedz