Wpis z mikrobloga

#mint #linux Zainstalowałem kde z ppa ubuntu backports (i to był błąd). Zaktualizowało się trochę rzeczy i przez to np. znikła mi konfiguracja drukowania. Da się w miarę automatycznie usunąć repo i cofnąć wszystko co zostało zaktualizowane do poprzednich wersji? Jest coś takiego jak ppa-purge, ale próbuje mi usunąć pół systemu.
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@psi-nos: hmm... generalnie to raczej będzie ciężko pomóc bo prawdopodobnie trafiłeś do piekła zależności. Mógłbyś coś podesłać, np output ppa-purge, wszystkie repo w systemie (pliki z /etc/apt/sources.d) i jakieś logi apt (historia instalowanych pakietów).
  • Odpowiedz
@Kryspin013: może po prostu zrobię to ręcznie, w synapticu jest opcja wymuszenia wersji pakietu. Wymuszę wersję z repo minta wszystkich pakietów pochodzących z tego ppa (trochę to zajmie) i potem spróbuję ppa purge, żeby usunąć resztki.
  • Odpowiedz
@psi-nos: uwierz, że nie chcesz robić tego ręcznie przez synaptica xD Musiałbyś wtedy wymusić wersję na każdym pakiecie pojedynczo i zablokować wersję bo jeśli nie zablokujesz to synaptic przy każdej operacji zupgraduje ci downgradowany pakiet do wersji z repo. Będziesz siedzieć nad tym kilka godzin bez sensu i prawdopodobnie i tak nie zadziała.

Jak cchesz to naprawdę zrobić ręcznie to zbierz listę pakietów zaktualizowanych z repo (np z historii apt),
  • Odpowiedz