Przepis: Rozdrobnij dokładnie daktyle lub zastosuj pektoenzym. Zalej je 2 L wrzącej wody. Odczekaj do wystudzenia.
Po osiągnięciu temperatury pokojowej dodaj do nastawu drożdże. Powstałą masę pozostaw na 3 dni do fermentacji.
Po tym czasie przecedź i dodaj skórkę pomarańczy. Cukier rozpuść w niewielkiej ilości wody. Uzyskany syrop cukrowy wraz z pożywką dodaj do mieszanki.
Uzupełnij wodą do poziomu 10 L i pozostaw do dalszej fermentacji.
Wino nadaje się do spożycia już po 6 miesiącach.
Protip Dziadek Kazik radzi jak sprawdzić, czy wino zakończyło fermentację: plastikową butelkę napełnij w 3/4 winem i szczelnie zamknij. Pozostaw na 12 godzin w ciepłym miejscu - pod podusią, albo przy kaloryferze albo... przy babci Wandzi. Po tym czasie odkręć butelkę, jeżeli zrobi tssssss, to znaczy, że teraz, to jeszcze nie teraz. Wino kończy fermentację, kiedy przestaje do nas mówić.
_*albedo - białe części przy skórce, które nadają alkoholowi - niestety - bardzo gorzki smak.
@Browin: a skoro jesteśmy już przy słodzeniu to lepiej stosować piro potasu + sacharoze, czy tylko ksylitol? Przy drugiej opcji musiałbym dużo pieniążków wsypać do 20l nastawu.
no nic nie zostanie bo sacharoza zostanie w 100% przekonwertowana przez drozdze, czego tu nie rozumiesz?
Może przemawia przeze mnie brak profesjonalizmu i kompletna nieznajomość tematu, ale nie rozumiem w jaki sposób drożdże będą zjadały 100% dorzucanego cukru, nic nie robiąc sobie z coraz bardziej śmiertelnego dla nich otoczenia XD
@Wafellini: no dobrze to po raz ostatni spróbujemy tym razem metodą @ flaa
1) Tak. Tym razem Wikipedia ma rację. Idealną temperaturą krótkiego uwodnienia drożdży jest temperatura 35 stopni. Natomiast nie jest to idealna temperatura do FERMENTACJI.
2) Są to drożdże, które dociągają maksymalnie do 18% alkoholu. Pózniej pozostaje nam jedynie słodki ulepek.
@Browin: Kiedyś kupiłem wasze drożdże i okazały się do d--y a nie do wina. Nie zaczęły pracować więc zamiast do gąsiorka trafiły do kibla. Od tamtej pory jakoś wam nie ufam. ( ͡°͜ʖ͡°)
@zarejestrowalemsie: możliwe, że były źle przechowywane, albo gdzieś blisko terminu ważności. Bądź co bądź zupełnie się nie dziwimy i przepraszamy. Wino udało się zrobić?
@Browin: Tak, ale niestety musiałem użyć bayanusów g995 które są ciężkie w ubiciu nawet przy użyciu piro (którego nie używam), wiec wypracowały cały cukier i zamiast letniego, lekkiego wina miałem mocne. No cóż, nie mogłem czekać...
@Browin: Na pewno nie był to Tokay. Nie pamiętam dokładnie z racji czasu, lecz wybrałem do win czerwonych, któreś z niską tolerancją na a-----l w granicach 13-15 max. Tak czy inaczej wino wyszło więc nie płaczę. Ciekawi mnie wasza oferta drożdzy do cydru. Te których używałem ostatnio wypracowały cały cukier i cydr był okrutnie wytrawny, dosłodzony Ksylitolem w znacznej ilości, gdyż był ciężki do wypicia. W swojej ofercie macie drożdże
'W karcie charakterystyki drożdży do cydrów słodkich i półsłodkich nie ma informacji o produkcji zwiększonej ilości glicerolu. Drożdże do cydru słodkiego i półsłodkiego mają mniejszą odporność na stężenie alkoholu i cukru w związku z powyższym
@Browin: Czyli tak jak myślałem, drożdże do cydru słodkiego, nie przerabiają całości cukru co za tym idzie cydr wychodzi słodszy ale z mniejszą ilością alkoholu. Coś za coś. Tak czy inaczej dziękuję za odpowiedź. Przy okazji w dziale: Dodatki do piwa domowego - wszystkie produkty mają napisaną wagę pod miniaturką oprócz Ksylitolu. Wagę można poznać dopiero wchodząc w plik pdf. Jest to 1kg. Warto poprawić. Przewidujecie jakieś promocje w niedługim
@zarejestrowalemsie: dzięki! Poprawimy oczywiście :) Dla mirko mamy stałą promocję -15% na hasło #bodomowejestlepsze. Wpisuje się hasło przy uwagach w zamówieniu, bo jak widać nasza strona aż hula w 2017 roku xD
Domowe wino daktylowe - półsłodkie
Składniki na 10 L nastawu:
- 1 kg daktyli
- skórka z 1 pomarańczy bez albedo*
- 10 g regulatora kwasowości
- 1,5 kg cukru
- drożdże winiarskie Enovini BROWIN
- 4 g pożywki dla drożdży
- pektoenzym
Przepis:
Rozdrobnij dokładnie daktyle lub zastosuj pektoenzym. Zalej je 2 L wrzącej wody. Odczekaj do wystudzenia.
Po osiągnięciu temperatury pokojowej dodaj do nastawu drożdże. Powstałą masę pozostaw na 3 dni do fermentacji.
Po tym czasie przecedź i dodaj skórkę pomarańczy. Cukier rozpuść w niewielkiej ilości wody. Uzyskany syrop cukrowy wraz z pożywką dodaj do mieszanki.
Uzupełnij wodą do poziomu 10 L i pozostaw do dalszej fermentacji.
Wino nadaje się do spożycia już po 6 miesiącach.
Protip
Dziadek Kazik radzi jak sprawdzić, czy wino zakończyło fermentację:
plastikową butelkę napełnij w 3/4 winem i szczelnie zamknij. Pozostaw na 12 godzin w ciepłym miejscu - pod podusią, albo przy kaloryferze albo... przy babci Wandzi. Po tym czasie odkręć butelkę, jeżeli zrobi tssssss, to znaczy, że teraz, to jeszcze nie teraz. Wino kończy fermentację, kiedy przestaje do nas mówić.
_*albedo - białe części przy skórce, które nadają alkoholowi - niestety - bardzo gorzki smak.
Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!_
#browin #przepisy #winodomowejroboty #pijzwykopem
Może przemawia przeze mnie brak profesjonalizmu i kompletna nieznajomość tematu, ale nie rozumiem w jaki sposób drożdże będą zjadały 100% dorzucanego cukru, nic nie robiąc sobie z coraz bardziej śmiertelnego dla nich otoczenia XD
1) Tak. Tym razem Wikipedia ma rację. Idealną temperaturą krótkiego uwodnienia drożdży jest temperatura 35 stopni. Natomiast nie jest to idealna temperatura do FERMENTACJI.
2) Są to drożdże, które dociągają maksymalnie do 18% alkoholu. Pózniej pozostaje nam jedynie słodki ulepek.
'W karcie charakterystyki drożdży do cydrów słodkich i półsłodkich nie ma
informacji o produkcji zwiększonej ilości glicerolu.
Drożdże do cydru słodkiego i półsłodkiego mają mniejszą odporność na
stężenie alkoholu i cukru w związku z powyższym
Przy okazji w dziale: Dodatki do piwa domowego - wszystkie produkty mają napisaną wagę pod miniaturką oprócz Ksylitolu. Wagę można poznać dopiero wchodząc w plik pdf. Jest to 1kg. Warto poprawić.
Przewidujecie jakieś promocje w niedługim
Faktycznie miałem. odblokowałem
http://x3.wykop.pl/cdn/c3201142/comment_AB8CnJPYeCesXo5BCbj4Vmm5Z0YSVyYI.jpg