Aktywne Wpisy
szymski1 +54
Dowiedziałem się jak nazywa się taki dziwny fenomen którego ja i niektóre osoby czasami doświadczają podczas zasypiania. Głównie doświadcza się tego w dzieciństwie, ale u mnie również pojawia się teraz chociaż już nie tak często.
Prawdopodobnie u większości ludzi tego doświadczających, w tym u mnie, objawia się to specyficznym uczuciem występującym podczas gdy leżymy w łóżku w ciemności przez jakiś czas, a całość trwa tylko kilka sekund. Ciężko to komuś opisać, chodzi
Prawdopodobnie u większości ludzi tego doświadczających, w tym u mnie, objawia się to specyficznym uczuciem występującym podczas gdy leżymy w łóżku w ciemności przez jakiś czas, a całość trwa tylko kilka sekund. Ciężko to komuś opisać, chodzi
sawardega +77
Na live zapomnialem powiedziec ktoreo kontach na wykopie ludzi z fame np. RafDan to pracownik Boxdela mysle ze sami szybko namierzycie :D
#famemma
#famemma
Domowe wino daktylowe - półsłodkie
Składniki na 10 L nastawu:
- 1 kg daktyli
- skórka z 1 pomarańczy bez albedo*
- 10 g regulatora kwasowości
- 1,5 kg cukru
- drożdże winiarskie Enovini BROWIN
- 4 g pożywki dla drożdży
- pektoenzym
Przepis:
Rozdrobnij dokładnie daktyle lub zastosuj pektoenzym. Zalej je 2 L wrzącej wody. Odczekaj do wystudzenia.
Po osiągnięciu temperatury pokojowej dodaj do nastawu drożdże. Powstałą masę pozostaw na 3 dni do fermentacji.
Po tym czasie przecedź i dodaj skórkę pomarańczy. Cukier rozpuść w niewielkiej ilości wody. Uzyskany syrop cukrowy wraz z pożywką dodaj do mieszanki.
Uzupełnij wodą do poziomu 10 L i pozostaw do dalszej fermentacji.
Wino nadaje się do spożycia już po 6 miesiącach.
Protip
Dziadek Kazik radzi jak sprawdzić, czy wino zakończyło fermentację:
plastikową butelkę napełnij w 3/4 winem i szczelnie zamknij. Pozostaw na 12 godzin w ciepłym miejscu - pod podusią, albo przy kaloryferze albo... przy babci Wandzi. Po tym czasie odkręć butelkę, jeżeli zrobi tssssss, to znaczy, że teraz, to jeszcze nie teraz. Wino kończy fermentację, kiedy przestaje do nas mówić.
_*albedo - białe części przy skórce, które nadają alkoholowi - niestety - bardzo gorzki smak.
Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!_
#browin #przepisy #winodomowejroboty #pijzwykopem
Lubie słodkie wina :)
Dosładzałem czasem ksylitolem ale tym brzozowym, ile mi zostało jeszcze czasu? ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Czegoś się dzisiaj w takim razie nauczyłem :)
Obczaje ten kukurydziany, macie w sklepie maybe?
Ergo: wino jest i słodsze i mocniejsze przy cukrze, ksylitol sprawia, że jest słodsze.
Mam nadzieję, że jesteście z siebie zadowoleni.
@Glorian: Czyżbyśmy Szanownego Pana znali osobiście?
@Browin: usun konto
@xhxhx: skad oni maja wiedziec?
Kiedys wrzucili przepis na piwo, z ktorego piwo nie mialo prawa wyjsc.
http://www.wykop.pl/wpis/20820299/domowe-piwo-pale-ale-skladniki-na-20-litrow-piwa-s/
@Browin: albo to jest jakies niedopowiedzenie, albo ja czegos nie wiem. Sugerujesz ze dodatek cukru (sacharozy) do fermentacji sprawi ze wino stanie sie w jakimkolwiek stopniu slodsze?
Napisali wyraźnie w tym samym poście: cukier = mocne i słodkie, czyli posłodzisz, ale dopiero jak wyfermentuje do oporu. Ksylitol = słodkie, bo nie karmi drożdży.
Serio tego nie rozumiesz, czy się czepiasz na siłę?
Niejednokrotnie jest to robione metodą prób i błędów i domowymi sposobami. Nasza piwowarka jest pasjonatką,