Aktywne Wpisy
![Odrzutowiec](https://wykop.pl/cdn/c0834752/849bdc1328ce5e6c7e5b5364fc9c9fb2b6c9f1c1baa9ae7ace91de3f8a159535,q60.jpg)
Odrzutowiec +71
I właśnie za to kocham lato :) Nie mieszajcie jej z błotem, ja tam propsuję bardzo.
#rozowepaski #logikarozowychpaskow #bekazrozowychpaskow #dupeczkizprzypadku #pokazrozowegopaska
#rozowepaski #logikarozowychpaskow #bekazrozowychpaskow #dupeczkizprzypadku #pokazrozowegopaska
![Odrzutowiec - I właśnie za to kocham lato :) Nie mieszajcie jej z błotem, ja tam prop...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/7b8c111623688318c952526ca6376caac63f1f1d82540af1e82bb38d7ad67d44,w150.jpg)
źródło: IMG_3108
Pobierz![sildenafil](https://wykop.pl/cdn/c3397992/sildenafil_edOSDuAHzC,q60.jpg)
sildenafil +36
W wieku 31 lat zmarł syn Danuty Holeckiej. Przyczyna śmierci nie jest znana.
Ale Uśmiechnięta Polska już wydała oświadczenie słowami Fajnopolaków.
#bekazlewactwa #bekazpo #usmiechnietapolska #tvpiscodzienny
Ale Uśmiechnięta Polska już wydała oświadczenie słowami Fajnopolaków.
#bekazlewactwa #bekazpo #usmiechnietapolska #tvpiscodzienny
![sildenafil - W wieku 31 lat zmarł syn Danuty Holeckiej. Przyczyna śmierci nie jest zn...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/b3635640767a16bcc5e29ff70f0d3ed1e66bdb9efed89f8f426ccfe755729809,w150.jpg)
źródło: image(1)
Pobierz
Domowe wino daktylowe - półsłodkie
Składniki na 10 L nastawu:
- 1 kg daktyli
- skórka z 1 pomarańczy bez albedo*
- 10 g regulatora kwasowości
- 1,5 kg cukru
- drożdże winiarskie Enovini BROWIN
- 4 g pożywki dla drożdży
- pektoenzym
Przepis:
Rozdrobnij dokładnie daktyle lub zastosuj pektoenzym. Zalej je 2 L wrzącej wody. Odczekaj do wystudzenia.
Po osiągnięciu temperatury pokojowej dodaj do nastawu drożdże. Powstałą masę pozostaw na 3 dni do fermentacji.
Po tym czasie przecedź i dodaj skórkę pomarańczy. Cukier rozpuść w niewielkiej ilości wody. Uzyskany syrop cukrowy wraz z pożywką dodaj do mieszanki.
Uzupełnij wodą do poziomu 10 L i pozostaw do dalszej fermentacji.
Wino nadaje się do spożycia już po 6 miesiącach.
Protip
Dziadek Kazik radzi jak sprawdzić, czy wino zakończyło fermentację:
plastikową butelkę napełnij w 3/4 winem i szczelnie zamknij. Pozostaw na 12 godzin w ciepłym miejscu - pod podusią, albo przy kaloryferze albo... przy babci Wandzi. Po tym czasie odkręć butelkę, jeżeli zrobi tssssss, to znaczy, że teraz, to jeszcze nie teraz. Wino kończy fermentację, kiedy przestaje do nas mówić.
_*albedo - białe części przy skórce, które nadają alkoholowi - niestety - bardzo gorzki smak.
Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!_
#browin #przepisy #winodomowejroboty #pijzwykopem
źródło: comment_7vMl3XBISGzbFROs3GzpqfoJXxS7kwwc.jpg
PobierzZ tego przepisu na koniec wyszło 4 Blg i 3.55 pH. Nie wiem ile było na starcie, bo ciężko daktyle zmierzyć. Ufam więc, że około 12-13% będzie.
Rano nastawiam kolejne winko z tymi drożdżami.