Wpis z mikrobloga

[ # rozdajo]

Domowe wino daktylowe - półsłodkie

Składniki na 10 L nastawu:
- 1 kg daktyli
- skórka z 1 pomarańczy bez albedo*
- 10 g regulatora kwasowości
- 1,5 kg cukru
- drożdże winiarskie Enovini BROWIN
- 4 g pożywki dla drożdży
- pektoenzym

Przepis:
Rozdrobnij dokładnie daktyle lub zastosuj pektoenzym. Zalej je 2 L wrzącej wody. Odczekaj do wystudzenia.

Po osiągnięciu temperatury pokojowej dodaj do nastawu drożdże. Powstałą masę pozostaw na 3 dni do fermentacji.

Po tym czasie przecedź i dodaj skórkę pomarańczy. Cukier rozpuść w niewielkiej ilości wody. Uzyskany syrop cukrowy wraz z pożywką dodaj do mieszanki.

Uzupełnij wodą do poziomu 10 L i pozostaw do dalszej fermentacji.

Wino nadaje się do spożycia już po 6 miesiącach.

Protip
Dziadek Kazik radzi jak sprawdzić, czy wino zakończyło fermentację:
plastikową butelkę napełnij w 3/4 winem i szczelnie zamknij. Pozostaw na 12 godzin w ciepłym miejscu - pod podusią, albo przy kaloryferze albo... przy babci Wandzi. Po tym czasie odkręć butelkę, jeżeli zrobi tssssss, to znaczy, że teraz, to jeszcze nie teraz. Wino kończy fermentację, kiedy przestaje do nas mówić.

_*albedo - białe części przy skórce, które nadają alkoholowi - niestety - bardzo gorzki smak.

Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!_




#browin #przepisy #winodomowejroboty #pijzwykopem
Browin - [ # rozdajo]

Domowe wino daktylowe - półsłodkie


Składniki na 10 L na...

źródło: comment_7vMl3XBISGzbFROs3GzpqfoJXxS7kwwc.jpg

Pobierz
  • 102
  • Odpowiedz
@Browin: wino poszło na cichą do piwnicy. Zastosowałem drożdże ENOVINI WS i się w nich zakochałem. Alko do 13% czyli wystarczy zwykły cukier zamiast erytrolu czy ksylitolu ( ͜͡ʖ ͡€)
Z tego przepisu na koniec wyszło 4 Blg i 3.55 pH. Nie wiem ile było na starcie, bo ciężko daktyle zmierzyć. Ufam więc, że około 12-13% będzie.

Rano nastawiam kolejne winko z tymi drożdżami.
  • Odpowiedz