Wpis z mikrobloga

#kerbalspaceprogram.

Stworzylem stacje kosmiczną dosyć ciężką, wyposażyłem w bardzo duzo paliwa i silniki. Pomimo stateczników i tego czegos do utrzymywania pionu lotu i skretnych silnikow. Przy probie pochylenia rakiety o 40stopni zaczyna ona obracac sie i ostatecznie spada na ziemie. Jak uchronić to aby nie obracala sie?
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Matril. Daj screan jak wygląda. Zobacz w vabie gdzie jest centrum masy, wygląda na to że jest za wysoko o kiedyspalasz paliwo przesuwa sie jeszcze wyżej co powoduje problem obracania.
  • Odpowiedz
@masslaw: a to później jak skończę projekt do pracy to wstawie foto.

Dopiero mogę obracać poza atmosferą, ale wtedy nie potrafię orbitalnie się zakręcić żeby stacja byla do okola ziemi tylko wypieprza mi ją bardzo daleko. Hmm

A jeszcze jedno pytanko. Jak już uda mi się stacje umieścić na orbicie Kerbinu. To czy mogę później wysłać kolejną rakietę z załogą, dolecieć do tej stacji kosmicznej i wsadzić w nią kosmonautów?
  • Odpowiedz
@Matril: Musisz zadbać o kilka rzeczy:
1. Dobra aerodynamika ładunku czyli owiewka (fairing),
2. Jakieś stateczniki na samym dole,
3. Pochylamy rakietę jak najwcześniej, np do 1000m i do 100m/s rakieta powinna być już odchylona o 10stopni (to przy TWR w okolicach 2). Ja następnie włączam na SAS "prograde hold" i rakieta sama robi "gravity turn" tak, że w okolicach 10km jest co najmniej 45 stopni. NIE WOLNO robić ostrych
  • Odpowiedz