Wpis z mikrobloga

No i stało się. Suweren chciał - Suweren ma. Polska z rekordowym długiem publicznym na poziomie 1 biliona złotych. ( 1 000 000 000 000 )

Rozumiem, że wielu wyborców (i wykopków) nie specjalnie obchodzi to, że oni sami, ich dzieci i pewnie dzieci ich dzieci będą to zadłużenie spłacać latami, a jeżeli nie zmieni się polityka rządu, lub nie zmieni się rząd na taki z racjonalnym podejściem do rozdawnictwa pieniędzy na przeróżne socjale, to sytuacja będzie się miała TYLKO gorzej.

Ja wiem, że jak ktoś nie rozumie czym jest Dług Publiczny i jak mu nie zabierają jego prywatnych kilkuset cebulionów z pensji miesięcznie to liczy się tylko to aby "lewaki miały ból d--y", a PiS niech robi co chce... ale może warto jednak pochylić się nad sprawą rujnowania finansów publicznych przez Ministra Morawieckiego i spółkę, a dopiero potem myśleć o szkodzeniu samemu sobie by szkodzić "lewakom"?

Przykładowo i obrazowo:

Żeby spłacić cały dług, każdy obywatel powinien w tym momencie przekazać do budżetu 26 338 zł. Tak się nie stanie, bo trudno oczekiwać społecznej "zrzutki", a po budżecie przygotowanym na ten rok widać, że po raz kolejny wydatki państwa będą sporo większe niż wpływy. Dochody państwa docelowo mają wynieść ponad 325 mld zł, a wydatki 384 mld zł. Maksymalny poziom deficytu tym samym może przekroczyć 59 mld zł. To rekord.

Więcej w artykule.

WYKOP : http://www.wykop.pl/link/3545803/dlug-publiczny-polski-przekroczyl-bilion-zlotych-historyczny-rekord/

#polityka #finanse #gospodarka #wydarzenia #neuropa #bekazpisu #bekazlewactwa #bekazprawakow #mikroreklama #dobrazmiana
Ospen - No i stało się. Suweren chciał - Suweren ma. Polska z rekordowym długiem publ...

źródło: comment_lzZlG5w8J5S4vGk9yEWvQ1eVdOibs91r.jpg

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ospen: Nigdy nie posądziłbym bym Cie o złe chęci, ale mam dziwne przeczucie drogi przyjacielu, że masz mgliste pojęcie czym jest dług publiczny po tym jak zasugerowałeś, że gdyby nie PIS/500+ i inne socjalistyczne pierdoły to granica biliona złotych nie zostałaby przekroczona.
  • Odpowiedz
1 biliona złotych. ( 1 000 000 000 000 )

@Ospen: Może jeszcze zapisz tę liczbę w systemie binarnym, dług będzie wyglądał na większy...i to zdecydowanie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Przyznam, że nie chciało mi się przeczytać z twojego wpisu nic oprócz początku, ale przypuszczam, że jest w nim treść w stylu: pis ble ble ble katastrofa ..kaczor..pis pis ble
  • Odpowiedz
@moooka: Zapisałem słownie i liczbami, jak na każdym rachunku, który wystawia poważna instytucja. Boli, co?

Aha i jeszcze jedno, jutro znowu będzie rekord zadłużenia, proponuję dodać kolejne znalezisko.

Nie ma problemu.
  • Odpowiedz
@Ponczka: Pomyliłem się. Znalazłem, że średni koszt 1km autostrady w Polsce to niecałe 45mln zł, więc można za to wybudować ok. 22 000km autostrad. Dróg krajowych (wliczają się do tego obecne autostrady i ekspresówki) jest ok. 18 000 km, a wojewódzkich ok. 28 000 km. Można by za to wciąż uczynić z Polski kraj z najgęstszą siecią autostrad na świecie, ale jednak na przerobienie wszystkich krajówek i dróg wojewódzkich w
  • Odpowiedz