Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 42
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ze swojej strony dodałbym następujace pozycje.

JAVA

B. Evans, D. Flanagan - Java in a Nutshell
B. Goetz - Java Concurrency in Practice
  • Odpowiedz
@allocer: Ja uważam, że nauka z książek to trochę przeżytek przy dostępie do internetu i video kursów.
Kurs online z video + dokumentacja to jest chyba najlepsze kombo, przynajmniej dla mnie.
Niestety pewnie Twój pomysł zniknie gdzieś w gąszczu innych postów-faq-porad, bo na tagach nie ma przypinania postów a szkoda.
Z drugiej strony ważny element jest taki, że ktoś myśli a zostanę programistą 15k przecież to takie proste, ale właśnie
  • Odpowiedz
@allocer: zostawiłem sobie wiadomość żeby do tego wrócić, chociaż pewnie skończy się jak zwykle,czyli oleję temat i będę jak debil narzekał jak to w tym kraju ciężko się żyje...
  • Odpowiedz
@allocer: Dałeś mi taki prezent na Nowy Rok. Dzięki. Trzy dni temu zacząłem programować w Javie.
Robiłem na początku kurs https://www.youtube.com/watch?v=wa8fZP6IBuU lecz nie wszystko rozumiałem jako początkujący.
Potem przesiadłem się na książkę Java.Rusz głową co polecam początkującym - jeden mankament mam ksiażkę z 2011 roku bodaj i jest napisana pod Jave 5.
Po przeczytaniu/przeanalizowaniu tej książki wrócę pewnie do tego kursu z yt albo przesiądę się na książkę Jawa w
  • Odpowiedz
@allocer: znam się coś na Pythonie to się wypowiem, nie wydaje mi się żeby LPTHW było wartą polecenia (w tym momencie) książką, skoro mamy już pythona 3.6, a w książce jak byk "Make sure you install Python 2, not Python 3.". https://automatetheboringstuff.com to je dobre, aktualne (w miarę) i pozwala szybko ogarnąć podstawy
  • Odpowiedz
@allocer: i tak beda pisac. Bo zwykle pytaja o to przegrywy ktore nie lubia programowac ani nie maja do tego predyspozycji tylko przeczytali na wykopie ze mozna duzo zarobic.
Taki jeden z drugim bedzie pytal o to pare razy do roku a i tak sie nie zabierze za nauke.
Ten kto bierze sie za to na powaznie sam wyszukuje takie informacje. Niestety.
  • Odpowiedz
  • 1
@dzeksondzekson
A ja się nie zgodzę z Tobą. Książki to nie przeżytek.
Tu pewnie zależy od preferencji, charakteru, czy czegoś jeszcze.
Ja na przykład za nic nie mogę zdzierżyć kursów z YouTube'a. Nic bym się z nich nie nauczył. Jak dla mnie sa zbyt powoooooolne. Coś, co można opisać w kilku zdaniach, gościu będzie kilka minut tłumaczył w tym swoim filmie.
  • Odpowiedz