Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 53
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@GryfnySzac ja to samo:-D a ja jestem okropnym orzechojadkiem, bo tylko wchodza na rynek jesienia takie mega swieze wloskie,to przez dwa tygdnie potrafie z 5 kg zjesc...:-D
  • Odpowiedz
@Khaleesi od razu zaznaczam że nie jestem lekarzem, po prostu miałam kiedyś zabieg i po nim szwy.

Jeśli chodzi o rozejscie się rany to przejdź się do apteki i pokaż palucha i poproś o takie plasterki trzymające skórę, takie cieniutkie. Mialam takie naklejone zaraz po zdjęciu szwów.

Jeśli chodzi o to nieprostowanie palca to na razie bym nie panikowala. Przy szyciu skóra została naciagnieta w sposób nienaturalny i teraz palec może
  • Odpowiedz
Powiedział, że takie rzeczy robi się "na ostro" od razu po zrobieniu sobie krzywdy, alebo operacyjnie po całkowitym zagojeniu, więc jestem w dupie ostro. Ale kij. Dał skierowanie do bardziej wykwalifikowanych chirurgów ręki do szpitala i mam się zgłosić, jak się zagoję.

@Khaleesi: mi od razu chirurg spryskali ranę neomycyną i sprawdzali czy mogę ruszać wszystkimi palcami więc musiałaś trafić na kogoś mało kompetentnego przy szyciu. najlepsi lekarze to tacy
  • Odpowiedz
  • 0
@rudelusterko tylko jak druga reka odginam tego palca, to nie "ciagnie" mi rany najos bardzo, wiec tu sie nieco obawiam. Co do plasterkow - boje sie,.ze jak przykleje bezposrednio na rane, to pozniej odejdzie ze strupkiem, a nie chce,.zeby sie cos z tego saczylo. Druga sprawa - rana jest w ksztalcie.. L? I w srodku ma jakby dziure, wiec nie wiem nawet czy daloby sie przykleic:-D
  • Odpowiedz
  • 0
@kissandfly tylko mi caly palec tak napuchl, ze nie moglam nim ruszac prWz 10 dni, dopiero teraz nieco (NIECO) schodzi opuchlizna:-D ruszalam przy nich nieco, ale przy tej ostatniej czesci palca bylo juz tak rozpoeprzone, ze nie dalo sie ruszyć :) Ci co szyli jakos po 30 kawalek bylo, moze 33-35? Chirurg dzisiejszy jakies 68-75 :-D
  • Odpowiedz
@Khaleesi: Odpowiadalem wtedy to i teraz też... Rana sie goi, tkanka na palcu szybko sie regeneruje(pic) octenisept jest dobry, ale kali lepsze:), kup szare mydło(nie bialy jelen) albo siarkowe i myj rece. Nie ściskaj za mocno plastrami, opatrunkami, daj ranie pooddychać. I prostuj palce, pomimo ze boli.
  • Odpowiedz
@Khaleesi: tacy przed emeryturą to albo już mają przytępione zmysły albo olewają sprawę, chociaż są i tacy, którzy podchodzą do sprawy rzeczowo. na pewno nie można odmówić mu doświadczenia.
  • Odpowiedz
  • 0
@BionicA opatrunek jest na tyle luzny, ze doslownie moge ga zdjac z palca bez odwijania, ale ma 3 warstwy gazika i sporo bandazu, bo wtedy nie boli az tak, jak zahaczam palcem gdzies :) kali brudzi palca :( mam tego nie moczyc w ogole, wiec z tym mydlem sie wstrzymam. Ale z drugieg strony to kali (?) To przeciez tez woda z nadmanganianem potasu, wiec mokre i moczyc mam palca? Chirurg
  • Odpowiedz
  • 0
@kissandfly zdecydowanie, ale bardzo zdziwil mnie fakt, ze nie mial okularow i nie widzial dobrze szwow najwidoczniej, bo dziubal mi je i nie mógł zlapac w szczypczyki... jedna nitke sama sobie wyciagnelam:-D
  • Odpowiedz
  • 0
@kissandfly po zdjeciu szwow rozeszlo sie w kolku miejscach, wiec dzisiaj troszke mi sie pewnie z niego posaczy, ale mam nadzieje, ze szybko sie uspokoi. Tak, brazowe wszystko jest od nadmanganianu. Do lekarza pojde w piatek, po zwolnienie i poprosze o masc:)
  • Odpowiedz