Aktywne Wpisy
mickpl +408
Prawilnie przypominam patent na natychmiastowe obniżenie cen mieszkań:
1. Wycofać się całkowicie z deklaracji dopłacania do kredytów, projekt wyrzucić do śmietnika w całości.
2. Zapowiedzieć opodatkowanie posiadaczy więcej niż 3 mieszkań - to jest promil obywateli, bo 98% właścicieli posiada tylko jedno mieszkanie.
Efekty będą widoczne od razu. Nie trzeba będzie nawet specjalnie nic robić XD
#nieruchomosci #mieszkanienastart #ekonomia #gospodarka #wkpinvestments
1. Wycofać się całkowicie z deklaracji dopłacania do kredytów, projekt wyrzucić do śmietnika w całości.
2. Zapowiedzieć opodatkowanie posiadaczy więcej niż 3 mieszkań - to jest promil obywateli, bo 98% właścicieli posiada tylko jedno mieszkanie.
Efekty będą widoczne od razu. Nie trzeba będzie nawet specjalnie nic robić XD
#nieruchomosci #mieszkanienastart #ekonomia #gospodarka #wkpinvestments
JohnShelby +7
Jak powinna wyglądać prawidłowa naprawa takich pęknięć i ile może kosztować? materiał + wykonanie? Z powodu remontu lokalu obok powstały u mnie 3-4 takie pęknięcia, każde o długości ok metra i ubezpieczalnia się pyta jakiej kwoty za to oczekuje. Jest to blok z wielkiej płyty.
#nieruchomosci #remontujzwykopem #pytaniedoeksperta
#nieruchomosci #remontujzwykopem #pytaniedoeksperta
Co prawda 'za gówniarza' robiłem strony WWW w notatniku, na #polibuda uczyłem się podstaw MATLAB'a, a w LO byłem na mat-inf, więc powiedzmy jakieś bardzo podstawowe informacje o programowaniu mam, jakieś bramki logiczne itp., ale niewiele z tego pamiętam. Generalnie jakieś pojęcie o informatyce mam, ale od zawsze moim konikiem była obróbka graficzna i hardware, a nie bazy danych.
UWAGA PYTANIE:
Czy możecie mi coś polecić, poradzić na start? Jakieś kursy/instruktaże/tutoriale dla początkujących? Albo przynajmniej oprogramowanie na jakim warto się uczyć? Coś ktoś? Wieeem że w google jest mnóstwo różnych kursów i instrukcji, ale wczoraj walczyłem chyba z godzinę z postawieniem serwera (na podstawie tychże kursów) i nie podołałem. Czy to ma być zwykły FTP? Postawiony na Windzie czy lepiej już ten Unix? Póki co zainstalowałem MS SQL Server 2008 oraz coś takiego jak PostgreSQL. Dobrze zrobiłem? Nie umiem tego wszystkiego skonfigurować do kupy, żeby zacząć tworzyć bazy danych i je 'obrabiać'... Angielski mam na poziomie komunikatywnym, aczkolwiek język specjalistyczny jest specyficzny i wielu rzeczy jeszcze nie czaję. :/
#pytanie #programowanie #pytaniedoeksperta #linux #sql #informatyka #komputery #praca #pracbaza #politechnika #unix
jeśli szukasz jakiegoś języka bardziej interaktywnego, niż pisz->kompiluj->uruchamiaj->powtórz, możesz skusić się na poznanie podstaw Common Lispa, którego osobiście polecam pomimo jego małej popularności. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Z bardziej mainstreamowych interaktywów, to jest Python, Ruby, Clojure.
znajdź paczkę/wtyczkę/pakiet do Twojego języka programowania umożliwiającego Ci wyciąganie danych z DB. korzystaj z tego.
jeżeli dasz mi jakiś konkretny język programowania oraz rodzaj używanej przez Ciebie bazy danych, to może będę w stanie pomóc Ci wygooglać potrzebną paczkę.
@bojlerynka: Ciekawa droga. Sam nią szedłem: najpierw SQL Server na Win, potem DB2 Linux/Unix/Windows, a teraz z wolna DB2 na mainframe'ach (to tam są prawdziwe $$). ;) Aczkolwiek łatwiej byłoby zacząć od Oracle'a czy DB2 - one wyglądają prawie identycznie niezależnie od platformy. SQL Server na linuchu nie jest jeszcze nawet oficjalnie wspierany.
Dla SQL servera ZAJEBISTE są tutoriale CBT Nuggets (pewnie się domyślasz
Wczoraj postawiłem u siebie Ubuntu 16.10, zaraz obok stojącego już Win 10 i muszę przyznać, że całkiem przyjemnie się na nim pracuje. Dopiero zaczynam dziubać w konsoli (tudzież terminalu), aby przyzwyczaić się do takiego systemu pracy na komputerze (biorąc pod uwagę Unix). Od dzisiaj zaczynam wkuwanie wszelkich podstawowych komend konsolowych dla obydwóch zainstalowanych systemów.
Oczywiście że będę sumienny,
Poleciłbym raczej konserwatywne distra z poważnym komercyjnym supportem czyli RedHat i Suse i ich bezpłatne odpowiedniki - CentOS/Scientific i OpenSuse (oczywiście gdzieś tam po drodze trzeba będzie nabyć wiedzę czym się różnią otwarte od komercyjnych, jaki jest zakres supportu, cykl życia i takie tam).
Oprócz tego nie jest źle zaopatrzyć się w virtualkę z "trudną"
@bojlerynka: Zacznij od wirtualki. To nie jest kwestia tego, czy zainstalujesz na żywym sprzęcie, lecz raczej tego ile czasu z nim spędzisz.
Oczywiście kiedyś tam dobrze byłoby przetestować multiboot z windowsem, wyszukiwanie sprzętu i ewentualne rozklepywanie problemów ze sterownikami, więc dobrze byłoby