Wpis z mikrobloga

Kochane Mirki! Mam ambitny plan zmienić swoje życie codzienne. Żeby przeskoczyć z handlowca na specjalistę IT, muszę nabrać skill'ów i specjalistycznych umiejętności. Na podstawie ofert pracy, nasuwają mi się na początek dwa tematy: SQL i Unix/Linux. ( ͡º ͜ʖ͡º)

Co prawda 'za gówniarza' robiłem strony WWW w notatniku, na #polibuda uczyłem się podstaw MATLAB'a, a w LO byłem na mat-inf, więc powiedzmy jakieś bardzo podstawowe informacje o programowaniu mam, jakieś bramki logiczne itp., ale niewiele z tego pamiętam. Generalnie jakieś pojęcie o informatyce mam, ale od zawsze moim konikiem była obróbka graficzna i hardware, a nie bazy danych.

UWAGA PYTANIE:
Czy możecie mi coś polecić, poradzić na start? Jakieś kursy/instruktaże/tutoriale dla początkujących? Albo przynajmniej oprogramowanie na jakim warto się uczyć? Coś ktoś? Wieeem że w google jest mnóstwo różnych kursów i instrukcji, ale wczoraj walczyłem chyba z godzinę z postawieniem serwera (na podstawie tychże kursów) i nie podołałem. Czy to ma być zwykły FTP? Postawiony na Windzie czy lepiej już ten Unix? Póki co zainstalowałem MS SQL Server 2008 oraz coś takiego jak PostgreSQL. Dobrze zrobiłem? Nie umiem tego wszystkiego skonfigurować do kupy, żeby zacząć tworzyć bazy danych i je 'obrabiać'... Angielski mam na poziomie komunikatywnym, aczkolwiek język specjalistyczny jest specyficzny i wielu rzeczy jeszcze nie czaję. :/

#pytanie #programowanie #pytaniedoeksperta #linux #sql #informatyka #komputery #praca #pracbaza #politechnika #unix
  • 19
@bojlerynka wampserver albo podobny jezelibna windzie. lepiej juz dzialac na jakims linuxie bo mozesz sobie srodowisko skonfigurowac z palca. serwer www/baze danych. o wiele latwiej bedzie ci sie pracowac na linuxie.
@bojlerynka: ja korzystam z debiana i jestem mocno zadowolony. jeżeli startujesz, to możesz korzystać z ubuntu, które jest pochodną debiana, ale jest o wiele przyjaźniejsze dla nowolinuksiarzy.
@bojlerynka spoko. btw elementaryos to system bazujący na ubuntu zeby nie bylo ze w blad wprowadzam :p. a co do edytorow to jezeli masz mejla z .edu.pl to masz dostep do darmowych ide jetbrains, mozesz tez korzystac za darmo z wersji early access z tego co mi swita. jezeli nie potrzebujesz tak zaawansowanych narzedzi to masz mnostwo darmowych edytorow sublime/brackets/atom/notepad++/vscode itd
@TurboTapir: notepad++ jest zajebistym edytorem tekstu z niskim progiem wejścia - nawet na linuksie, odpalam go osobiście pod wine. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Dzięki Panowie, czyli dzisiaj instaluję Ubuntu. Może być? @TurboTapir: @phoe: pytanie, które wyda wam się na pewno głupie, ale jak to mówią "wszystko jest trudne, dopóki się człowiek nie nauczy" - w językach w których dłubałem, zawsze było tak samo: najpierw pisanie programu, potem kompilowanie, efektem czego był normalny program. A z tego co się naczytałem, to SQL tabelami i korelacjami między nimi stoi, więc to nie jest typowy język
@bojlerynka sql to nie typowy o ile wgl jezyk programowania :p tworzysz tabele z relacjami lub nie potem odpytujesz baze danych i tutaj korzystasz z jezyka w sql np select * from nazwatabeli where nazwakolumny = jakas_wartosc itd .
@bojlerynka: SQL nie jest typowym językiem programowania - to język operacji na danych w bazach danych.
jeśli szukasz jakiegoś języka bardziej interaktywnego, niż pisz->kompiluj->uruchamiaj->powtórz, możesz skusić się na poznanie podstaw Common Lispa, którego osobiście polecam pomimo jego małej popularności. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Z bardziej mainstreamowych interaktywów, to jest Python, Ruby, Clojure.
@phoe: dzięki za wyczerpującą odpowiedź. :) Już wiem coraz więcej. Tylko załóżmy taką hipotetyczną sytuację - mam już serwer bazy danych, a na nim bazę, na której chcę pracować. I teraz - aby używać konkretnych komend w odniesieniu do owej bazy, robię to po prostu przez konsolę systemową? Czy potrzebuję jakiś software, który wyświetli mi wynik konkretnego zapytania? Znowu łopatologicznie - gdzie wpisuję "select * from nazwatabeli where nazwakolumny = jakas_wartosc"
@bojlerynka: potrzebujesz mieć połączenie do bazy danych oraz obsługę tego połączenia w Twoim programie - czyli w Twoim języku programowania.
znajdź paczkę/wtyczkę/pakiet do Twojego języka programowania umożliwiającego Ci wyciąganie danych z DB. korzystaj z tego.

jeżeli dasz mi jakiś konkretny język programowania oraz rodzaj używanej przez Ciebie bazy danych, to może będę w stanie pomóc Ci wygooglać potrzebną paczkę.
SQL i Unix/Linux.

@bojlerynka: Ciekawa droga. Sam nią szedłem: najpierw SQL Server na Win, potem DB2 Linux/Unix/Windows, a teraz z wolna DB2 na mainframe'ach (to tam są prawdziwe $$). ;) Aczkolwiek łatwiej byłoby zacząć od Oracle'a czy DB2 - one wyglądają prawie identycznie niezależnie od platformy. SQL Server na linuchu nie jest jeszcze nawet oficjalnie wspierany.

Jakieś kursy/instruktaże/tutoriale dla początkujących?

Dla SQL servera ZAJEBISTE są tutoriale CBT Nuggets (pewnie się domyślasz
@SIerraPapa: naprawdę dzięki, jesteś wielki! :) To teraz mam co robić przez święta.

Wczoraj postawiłem u siebie Ubuntu 16.10, zaraz obok stojącego już Win 10 i muszę przyznać, że całkiem przyjemnie się na nim pracuje. Dopiero zaczynam dziubać w konsoli (tudzież terminalu), aby przyzwyczaić się do takiego systemu pracy na komputerze (biorąc pod uwagę Unix). Od dzisiaj zaczynam wkuwanie wszelkich podstawowych komend konsolowych dla obydwóch zainstalowanych systemów.

Oczywiście że będę sumienny,
@bojlerynka: Jeżeli myślisz o spieniężaniu umiejętności nabytych na linuksie to raczej nie pchaj się w Ubuntu.

Poleciłbym raczej konserwatywne distra z poważnym komercyjnym supportem czyli RedHat i Suse i ich bezpłatne odpowiedniki - CentOS/Scientific i OpenSuse (oczywiście gdzieś tam po drodze trzeba będzie nabyć wiedzę czym się różnią otwarte od komercyjnych, jaki jest zakres supportu, cykl życia i takie tam).
Oprócz tego nie jest źle zaopatrzyć się w virtualkę z "trudną"
Czy serwer powinienem zainstalować na dysku zewnętrznym, czy jednak da radę na tym samym co system?

A może na maszynie wirtualnej? Tak troszkę po omacku na razie działam. :)

@bojlerynka: Zacznij od wirtualki. To nie jest kwestia tego, czy zainstalujesz na żywym sprzęcie, lecz raczej tego ile czasu z nim spędzisz.
Oczywiście kiedyś tam dobrze byłoby przetestować multiboot z windowsem, wyszukiwanie sprzętu i ewentualne rozklepywanie problemów ze sterownikami, więc dobrze byłoby